Wil je graag de leesomgeving in jouw kinderdagverblijf versterken?
Jouw boekenaanbod voor de allerjongsten uitbreiden?
Meer te weten komen over de voorleesontwikkeling van jonge kinderen en het belang van interactieve voorleesvaardigheden?
Of wil je investeren in een goed contact met een bibliotheek in jouw gemeente? Allemaal mooie ideeën om je eigen praktijk te verrijken, maar hoe begin je daar nu aan? Waar vind je de tijd? Zal het wel effect hebben? …
Ben je bovendien benieuwd naar hoe anderen werken aan een structurele voorleeswerking in hun kinderdagverblijf?
 

logo vcok

Het antwoord: teken in voor een traject ‘Inspirerende leesomgeving in de kinderopvang’. Want werken aan leesplezier begint bij de geboorte. Als kinderopvang spelen jullie een cruciale rol in het eerste contact met boekjes en dragen zo bij tot de verdere ontwikkeling en leesvaardigheid van kinderen. Dit traject laat je nadenken over hoe accent op taal en voorlezen de ervaringswereld van kinderen verruimt en welke kansen je als kinderopvangvoorziening daartoe biedt. Je denkt na over dimensie 4 ‘Educatieve ondersteuning’ en over dimensie 5 ‘Omgeving’ van het zelfevaluatieinstrument MeMoQ.

Het Boekstart-traject ‘Inspirerende leesomgeving in de kinderopvang’ is een organisatie van Iedereen Leest en VCOK. We begeleiden jou er samen doorheen. Je volgt het traject met andere kinderopvangvoorzieningen. Zo bouwen jullie samen aan een inspirerende (voor)leesomgeving in de kinderopvang. Inschrijven kan tot en met vrijdag 15 april 2022.

Aan welke doelstellingen werken we?

Still uit Boekstart-filmpje traject
  • Overtuiging in het team over het belang van (voor)leesplezier bij baby’s en peuters.
  • Inzicht in de bouwstenen van een rijke leesomgeving en de vertaling ervan in de eigen praktijk.
  • Vertrouwd zijn met de principes van interactief voorlezen en toepassing ervan in de eigen praktijk.
  • Een versterkte samenwerking tussen kinderdagverblijven en lokale bibliotheken.

Inhoud en verloop van het traject

We starten met de Boekstart-vorming ‘interactief voorlezen aan baby’s en peuters ’.  Je maakt kennis met de (voor)leesontwikkeling van baby’s en peuters en welke boeken geschikt zijn om voor te lezen. Je leert de principes van interactief voorlezen en oefent ze in de praktijk.

Je sluit aan op één van de Boekstart-vormingen in mei.

  • Donderdag 5 mei van 9u30 tot 15u30 in de bibliotheek Hasselt, Martelarenlaan 17, 3500 Hasselt
  • Donderdag 5 mei van 9u30 tot 15u30 in de bibliotheek Aalter, Stationsplein 25, 9880 Aalter
  • Vrijdag 6 mei van 9u30 tot 15u30 in het Ecohuis Antwerpen, Turnhoutsebaan 139, 2140 Antwerpen

Online Lerend Netwerk 1 (16 juni): we focussen op de bouwstenen van een inspirerende leesomgeving en zetten stappen om de beginsituatie voor jouw opvang in kaart te brengen.

Online Lerend Netwerk 2 (15 september): we zoomen in op de rol van een voorleescoördinator en begeleiden je bij het opmaken van een voorleesplan.

Lerend Netwerk 3 in het ABC huis (20 oktober van 13u tot 16u30): we gaan uitgebreid in op eigen ervaringen en effecten in ieders eigen werking op een zeer inspirerende locatie. We denken samen na over hoe je ook op lange termijn kan blijven werk maken van een inspirerende en rijke leesomgeving bij jou in de opvang. We nodigen voor dit netwerk ook de lokale bibliotheken uit.

Tussen de verschillende sessies krijg je opdrachten die je samen met je team kan opnemen. Tijdens de lerende netwerken wisselen we hierover ervaringen uit.

Kostprijs?

Voor het volledige traject vragen we een bijdrage van 100 euro per kinderdagverblijf (waarvan de coördinator én één kinderbegeleider het volledige traject doorlopen). 

Herbekijk de infosessie

Iedereen Leest en VCOK organiseerden op 22 november 2021 een infosessie over dit Boekstart-traject. We geven je graag meer inzicht in het verloop, delen onze ervaringen met het piloottraject en gaan met veel plezier in op vragen. Je kan de infosessie nu herbekijken. Let op! De data zijn ondertussen gewijzigd (zie boven). 

 

Alle informatie over het traject vind je ook nog eens terug in onderstaande opname. Je kan die gemakkelijk delen met je collega's.