Groeimeter

In ieder babypakket in een Boekstart-gemeente zit sinds 2019 een Boekstart-groeimeter. Bij iedere voorleesfase staat er een QR-code die je kan scannen met je smartphone. Wanneer je dit doet, verschijnt er een talenmenu en kan je een taal kiezen om het filmpje in af te spelen. Hieronder zie je hoe dat in z’n werk gaat.

Vertalingen

Wanneer je met anderstalige ouders te maken hebt en het moeilijk is om de Boekstart-boodschap in het Nederlands over te brengen, hebben we een aantal hulpmiddelen voor je. Onderstaande boodschap kan je in 14 talen downloaden.

"Alstublieft! U krijgt deze boeken – gratis. Speciaal voor uw kind en voor u. Ook heel jonge kinderen genieten van boeken. Samen met u, papa of mama. Samen in een boek kijken, liedjes zingen en vertellen bij de prenten: dat is gezellig. En uw kind leert zo nieuwe woorden en hoort mooie zinnen. Dat is allemaal goed voor uw kind. We wensen u veel gezellige momenten !
Hebt u zin in meer boeken? Ga zeker eens naar de bibliotheek. Uw kind kan gratis lid worden."

Kies de talen uit die het meest voorkomen in je gemeente, kopieer ze en snijd de vellen in strookjes die je aan de ouders kan meegeven. 

Albanees
Arabisch
Bulgaars
Duits
Engels
Frans
Nederlands
Pools
Portugees
Roemeens
Russisch
Servisch
Spaans
Turks

Je vindt hier ook de Boekstart-boodschap in 14 talen op A3-formaat.  Die kan je in het consultatiebureau ophangen.

"Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken zijn taalvaardiger, lezen sneller, rekenen beter en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken versterkt de band tussen volwassene en kind. Het is goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid."

Albanees
Arabisch
Bulgaars
Duits
Engels
Frans
Nederlands
Pools
Portugees
Roemeens
Russisch
Servisch
Spaans
Turks