voorleestips boekentip van de week boekenlijstjes archief
zoeken
Het hele jaar fruit AuteurClara Corman IllustratiesClara Corman UitgeverijDe Eenhoorn , 2018


Beschrijving

Een mooi en informatief boek voor peuters. Op de linkerpagina zie je telkens de boom of struik die vruchten draagt en op de rechterpagina staat de vrucht met telkens een interessant weetje erbij. Elke vrucht heeft een flapje, waardoor je ook naar de binnenkant kan kijken. Op de laatste bladzijde staat een overzicht van alle vruchten die aan bod komen in het boek, met een symbool erbij wanneer ze groeien. Bij de vruchten zitten ook heel wat exoten, zoals de banaan, de avocado of de ananas.

 

Speel- en voorleestips

Een boek vol fruit vraagt om een kom heerlijk verse fruitsla. Haal volgens het seizoen vers fruit in huis en maak er samen met je peuter een lekkere fruitsla van. Snij samen het fruit in kleine stukjes en benoem het zoete, sappige, kleverige, kleurrijke fruit en vruchtvlees. Doe de stukjes in een kom of rijg ze op spiesjes.
Al dit heerlijke, kleurrijke fruit nodigt ook uit om de kleuren en de vormen te oefenen. Doe een raadspelletje: welke vrucht is groen van buiten en rood van binnen? Welke vrucht is lang en krom en lekker geel? Leg ook een kom vol speelgoedfruit klaar. Beschrijf het stukje fruit waar je zogezegd zin in hebt en laat je peuter dit uitzoeken.


Levend fruit 

Breng het fruit tot leven. Teken ogen en een mond op de banaan of plak oogjes op de appel. Laat de banaan en appel grappige gesprekjes voeren! Wat hebben ze elkaar allemaal te vertellen?

 

Lees ook nog dit appel-gedicht van Elly van der Linden voor.

 

Een appel

een appel in een boek

een appel in mijn hand

een appel op de foto

een appel in de mand

 

een appel op de tafel

een appel aan de muur

de appel op het schilderij

smaakt die zoet of zuur?

 

er staan lekkere appels

op het schilderij

maar deze appel eet ik op

want die is echt van mij!Download deze voorleestip als PDF

Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.