startpagina bibliotheken kinderdagverblijven consultatiebureaus

Bibliotheken

Hoe maak je het babyaanbod bekend?

Hoe maak je de jonge ouders en baby’s warm voor je babyaanbod? Welke andere instanties licht je best in over je werking en je aanbod?

 

Tips voor een doelgerichte communicatie
Promoot je babyaanbod heel gericht bij je doelgroep: jonge ouders. Spreek hen persoonlijk aan in de bib of nodig hen uit in de bib. Via je gemeentebestuur kan je de contactgegevens opvragen van mensen die pas een kindje kregen.

 

Promotiematerialen of informatiefolders verspreiden doe je op plaatsen waar veel jonge ouders komen en waar ze vatbaar zijn voor je boodschap: de consultatiebureaus van Kind en Gezin, wachtkamers van gynaecologen, huis- en kinderartsen, in zwembaden die pre- en postnatale zwemlessen en watergewenning voor baby’s aanbieden, bij onthaalouders en kinderdagverblijven…
Koppel je communicatie altijd aan een concrete aanleiding: de geboorte van een kind, de eerste verjaardag, een nieuwe aanwinst in de collectie, een specifieke actie voor jonge ouders… Ouders voelen zich zo sneller aangesproken en dat verhoogt de respons.

 

Tips voor een klantgericht onthaal
Alles begint bij juiste informatie. Zorg ervoor dat iedereen uit de bibliotheekploeg op de hoogte is van het initiatief. Elke bibliotheekmedewerker moet een afdoend en verwelkomend antwoord kunnen geven op vragen over de babycollectie. Is de medewerker niet thuis in de kinderwerking, dan is het fijn als hij of zij kan doorverwijzen naar de juiste collega’s.

 

Enkele bibliotheken uit de pilootfase van Boekbaby’s nodigden de jonge gezinnen uit hun gemeente persoonlijk uit. Tijdens dit onthaalmoment kregen jonge ouders en hun kinderen een rondleiding in de bibliotheek met extra aandacht voor de babymaterialen. Bij een hapje en een drankje boden de bibliotheken de jonge gezinnen hun cadeaupakket aan, inclusief baby’s allereerste lidkaart.
Tijdens zo’n onthaalmoment kan je mensen in alle rust te woord staan, wat op sommige drukke momenten moeilijk lukt. Bovendien lokt zo’n onthaalmoment vaak de lokale pers: je bibliotheek en de babycollectie in het bijzonder komen zo extra in de aandacht.


Hoe zorg je ervoor dat alle collega’s mee zijn?
Niet elke collega is overtuigd van de zin van het project. In de ogen van andere collega’s zorgen baby’s en peuters alleen voor extra herrie. Sleutel daarom aan de motivatie van de medewerkers: elke Boekbaby is een potentiële bibliotheekbezoeker voor het leven. Geef uitleg over de doelen en de resultaten van het project. Rapporteer je successen. Een stijging in het aantal leden of uitleningen? Een bewonderende uitspraak van een enthousiaste ouder? Deel het met je collega’s en je bestuur en dank hen voor hun inzet. Dat gedeelde succes zorgt er dat de voordelen opwegen tegen de vermeende nadelen.

 

Promotiematerialen
Om jonge ouders in je stad en gemeente te informeren over je aanbod voor baby’s kan je gebruik maken van enkele promotiematerialen.

 

< terug naar "Bibliotheken"

Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.