Boekstart-vorming ‘Interactief voorlezen met baby’s en peuters’

 

Versie voor intermediairs


Doelgroep:

Bibliotheekmedewerkers, coördinatoren kinderopvang, taalcoaches –en ondersteuners, medewerkers van een Huis van het Kind e.a.

Doelstelling:
De deelnemers begrijpen het belang van interactief voorlezen bij baby’s en peuters (0 tot 2,5-jarigen), weten wat het inhoudt en zijn in staat om met de opgedane kennis en vaardigheden een voorleeswerking uit te bouwen en collega’s en medewerkers te inspireren en ondersteunen met betrekking tot interactief voorlezen.

Inhoud:
De leesontwikkeling van baby’s en peuters; interactieve voorleesvaardigheden en het organiseren van het interactief voorlezen; het boekenaanbod voor baby’s en peuters; interactief voorlezen en taalontwikkeling; wat verzin je bij baby- en peuterboeken. Er wordt aandacht besteed aan voorlezen in een diverse en meertalige context. Rode draad doorheen de vorming is het beleven en stimuleren van leesplezier.

Methodiek:
Interactieve sessies in kleinere groepen: combinatie van doceren, bekijken en analyseren van filmmateriaal, oefeningen en ervaringsuitwisseling.  Tussen de 2 sessies krijgen de deelnemers een huiswerkopdracht.

Praktisch:
Begeleiders: Inge Umans (Rode Draad vzw), Gil Géron (Narrata vzw), Mia Kluysse (Linc vzw)
Duur van de vorming: 2 x 3 uur (verplicht beide sessies samen te boeken en te volgen)
Aantal deelnemers: minimum 10, maximum 16
Benodigdheden: beamer + geluidsversterking + scherm + flip-over of whiteboard
Kostprijs: 490* euro (incl. BTW) voor 2 sessies van 3 uur + vervoersonkosten (Speciale kortingsprijs voor Boekstart-gemeenten: € 490 ipv € 700)
Meer informatie en reserveren: sarah.vantilburg@iedereenleest.be of 03 204 10 01.

Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.