Nieuws

Piloot 'Boekstart voor Kleuters' van start

In het kader van ‘Vrienden voor het lezen’ krijgt Boekstart de kans om gedurende twee jaar in een aantal gemeentes in Vlaanderen een extra uitdeelmoment toe te voegen in de eerste kleuterklas. Zo werd ‘Boekstart voor Kleuters’ geboren en die piloot ging dit najaar van start.
 

Boekstart-dag 2023 op zaterdag 20 mei!

Het nieuwe jaar is net begonnen, tijd om plannen te maken.
Dit jaar vieren we Boekstart-dag op zaterdag 20 mei! Zoals steeds, hopen we dat er zoveel mogelijk Boekstart-bibliotheken die dag hun deuren wagenwijd openzetten voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 3 jaar. 

Oproep! Boekstart-traject: inspirerende leesomgeving in de kinderopvang (mei tot oktober 2023)

Wil je graag de leesomgeving in jouw kinderdagverblijf versterken? Jouw boekenaanbod voor de allerjongsten uitbreiden? Meer te weten komen over de voorleesontwikkeling van jonge kinderen en het belang van interactieve voorleesvaardigheden? Ben je bovendien benieuwd naar hoe anderen werken aan een structurele voorleeswerking in hun kinderdagverblijf? Dan is het traject 'inspirerende leesomgeving in de kinderopvang' iets voor jou! 

Nieuwe bestelronde Boekstart-figuren open!

Met de Voorleesweek voor de deur, openen we een nieuwe bestelronde om Boekstart-materialen te bestellen om je bibliotheek op te fleuren! Bestellen kan tot en met 4 november! 

Vier Boekstart-peuterverhalen in Vlaamse Gebarentaal

Wij leven met al onze zintuigen, maar wat als je één ervan niet kan gebruiken? Wat als je bijvoorbeeld niet kan horen en voorlezen moeilijk wordt? Op zaterdag 24 september tijdens Werelddovendag staan we daar extra bij stil. Dit jaar is het thema 'Iedereen hoort erbij'. Om ook dove baby’s en peuters verhalen te laten ontdekken, liet Boekstart vier prentenboeken vertalen naar Vlaamse Gebarentaal.  

Laatste kans vorming 'aan de slag met Boekstart-voorleesmomentjes'!

Wil je graag nog onze korte opleiding rond Boekstart-voorleesmomentjes volgen?
Dan is dit voorlopig je laatste kans! We organiseren de vorming dit najaar nog twee keer: op 8 november in Brussel en op 10 november in Antwerpen.

Schrijf je in voor onze Boekstart-inspiratiedagen!

Het is weer tijd voor onze Boekstart-inspiratiedagen! In oktober organiseren we in vier steden in Vlaanderen en Brussel een Boekstart-inspiratiedag. Een voormiddag lang praten we jullie bij over het laatste Boekstart-nieuws, laten we bibmedewerkers aan het woord om goede praktijken te delen, nodigen we partners uit om te komen vertellen en is er veel tijd voor ervaringsuitwisseling.

Daar zijn ze weer: de Boekstart-inspiratiedagen! Save the date!

Het is intussen geleden van 2018, dus hoog tijd voor een nieuw rondje Boekstart-inspiratiedagen!
Tijdens de inspiratiedagen willen we bibliotheken met elkaar in gesprek laten gaan rond hun Boekstart-werking, inspirerende sprekers aan het woord laten en veel ruimte laten voor praktijkvoorbeelden. We werken momenteel volop aan het programma, maar geven wel al graag de data mee zodat je je agenda kan vrijhouden.

Twee zomerse Boekstart-figuurtjes

Benjamin Leroy maakte twee zomerse Boekstart-figuurtjes om jullie Boekstart-communicatie op te fleuren.

Wil je ze graag gebruiken?

Dan kan je ze hier downloaden.

 

Tijd voor onze tweede Boekstart-fotowedstrijd!

Naar aanleiding van de Boekstart-dag organiseren we opnieuw een Boekstart-fotowedstrijd!
Deze keer vragen we een foto in te sturen waarin Boekstart herkenbaar is.
Denk aan een foto met de Boekstart-peutertas, een foto van je baby met een Boekstart-knisperboekje dat je kreeg in het consultatiebureau of een foto waarop jullie samen lezen uit één van de Boekstart-boeken die in jullie peutertas zaten.
Verspreiden jullie de wedstrijd mee onder ouders met jonge kinderen? Hoe meer deelnemers, hoe leuker!

Korte vorming: aan de slag met Boekstart-voorleesmomentjes

In deze nieuwe vorming van een halve dag willen we deelnemers heel concreet op weg helpen om van zo'n voorleesmomentje een succes te maken. We reiken tips en tricks aan en geven vertrouwen om voor te lezen aan deze bijzondere doelgroep: welke boekjes zijn geschikt voor welke leeftijd? Hoe lees ik interactief voor aan baby's en peuters?

Herbekijk het Boekstart-webinar over inclusie en diversiteit

Op donderdag 18 november 2021 organiseerde Iedereen Leest een Boekstart-webinar met inclusie en diversiteit als thema. Het webinar richt zich tot professionals uit de bibliotheeksector en de kinderopvang. Naast praktijkmaterialen krijgen deelnemers ook tips om als professional het gesprek met ouders aan te gaan over meertalig opgroeien. Je kan de opname hier herbekijken.