Om je op weg te helpen met de communicatie naar ouders, bieden we enkele downloadbare word-templates aan. Je kan de documenten zelf aanpassen en het logo van de bib toevoegen. 
Download hier de modelbrieven voor herinneringsbrieven of klik door naar de vertalingen van de Boekstart-boodschap om anderstalige ouders juist te informeren.

Meertalige Boekstart-affiche op A3-formaat

Een eenvoudige maar krachtige  boodschap, in veertien talen. 'Lees voor, elke dag. Ook met je baby of peuter.' Met deze affiche willen we zoveel mogelijk ouders aanzetten om zo vroeg mogelijk met voorlezen te beginnen. Hang de affiche naast een Boekstart-affiche in de bib of bezorg ze aan het consultatiebureau of de kinderdagverblijven in jouw gemeente en verspreid zo mee de Boekstart-boodschap in zoveel mogelijk talen! Je kan de affiche bestellen in de webshop van Iedereen Leest. Heb je ze liever op A4 formaat? Dan kan je ze hier zelf downloaden en afprinten. 

Herinneringskaartjes en feestkaarten

Jonge ouders krijgen heel wat informatie via Kind  Gezin. Het is niet zo verwonderlijk dat ze soms vergeten dat ze ook een Boekstart-bon meekregen om een peutertas af te halen in de bib.

Daarom hebben we twee communicatiemiddelen om bibliotheken te helpen om ouders extra uit te nodigen om in de bibliotheek een peutertas te komen halen.

Herinneringskaartjes

We zagen het al bij heel wat bibliotheken: een herinneringskaartje sturen geeft een mooi resultaat in de respons!
Om het makkelijk werkbaar te maken, stuur je maandelijks herinneringskaartjes naar alle ouders met een baby van 18 maanden. In dit bestand vind je verschillende schema's voor het versturen van de herinneringskaartjes. 

Feestkaarten

Bibliotheken die het graag anders proberen, kunnen gebruik maken van de feestkaarten.

Er is een feestkaart voor:

- een geboorte

- een eerste verjaardag

- een tweede verjaardag

Net als bij de herinneringskaartjes is het nodig een vaste werkwijze te kiezen. 
Sommige bibliotheken versturen de kaartjes op wekelijkse basis, andere op maandelijkse basis. Kies wat voor jou het beste werkt.

De verjaardagskaartjes worden kant-en-klaar onder omslag geleverd.
Het geboortekaartje heeft geen omslag. Dit kaartje kan door de gemeente makkelijk toegevoegd worden aan communicatie die ze sowieso bezorgt aan gezinnen waar een baby wordt geboren.

Informatiefiches

Deze informatiefiches kunnen je helpen om Boekstart heel concreet uit te leggen aan nieuwe medewerkers in de bibliotheek of vrijwilligers in het consultatiebureau. Je kan ze gerust ook ophangen in het consultatiebureau of in de bibliotheek als handig geheugensteuntje. 

Taak van de vrijwilliger
Boekstart-info voor het consultatiebureau
Boekstart-info voor de bibmedewerker

Wasinstructies voor babyboekjes

Boekstart-label voor jouw gemeente

De bewoners van jouw gemeente nu nog meer duidelijk maken dat jullie een Boekstart-gemeente zijn? Dat kan vanaf nu ook met het nieuwe Boekstart-label!
Je kan het label aan de gevel van de bibliotheek of van het gemeentegebouw laten hangen, of bij het naambord wanneer je de gemeente binnenrijdt. 

Download het label hier

 

Nieuwsbrief Boekstart

Ga je graag nog eens op je gemak door onze Boekstart-nieuwsbrieven? Dan vind je alle nummers terug in ons archief. In de nieuwsbrief die we twee-maandelijks versturen vind je telkens enkele nieuwtjes, 4 boekentips, inspiratie voor het interieur in de bibliotheek en een mooi praktijkvoorbeeld. Deze nieuwsbrief is gericht naar Boekstart-bibliotheken

Archief Boekstart-nieuwsbrief

Modelbrieven

Met deze brieven kan je ouders informeren over Boekstart of hen herinneren aan de peutertas die ze mogelijks nog niet hebben opgehaald in de bibliotheek. 

Modelbrief Boekstart
Herinneringsbrief voor de peutertas (gemeente zonder cb)
Herinneringsbrief voor de peutertas (gemeente met cb) 

Vertalingen

Wanneer je met anderstalige ouders te maken hebt en het moeilijk is om de Boekstart-boodschap in het Nederlands over te brengen, hebben we een aantal hulpmiddelen voor je.

Lees meer

Stickertjes Kinderopvang

Werk je nauw samen met een kinderdagverblijf en wil je via hen ouders nog eens herinneren aan de peutertas die ze kunnen ophalen, dan kan je hen deze stickers bezorgen. Ze kunnen die in het heen- en weerschriftje plakken wanneer de peuter 15 maanden is. 

Stickers voor het heen- en weerschriftje

Wikkels

Je eigen Boekstart-chocolaatjes en/of Boekstart-speculaasjes maken als leuke extra op de Boekstart-dag of om je vrijwilligers even mee in de watten te leggen? Dat is dankzij deze sjablonen snel geregeld. In dit filmpje tonen we je hoe gemakkelijk dit is. 

Boekstart-chocolaatjes
Boekstart-speculaasjes

Kleurplaten

Wanneer je jonge gezinnen ontvangt in de bibliotheek, wil je ongetwijfeld ook een activiteit voorzien voor de oudere broer of zus. Met deze kleurplaten kan je snel een knutselmoment voorzien. 

Oerwoud tafereel
Boerderij tafereel
Stad tafereel