Op zaterdag 21 mei 2022 organiseerde Iedereen Leest een vierde Boekstart-dag in Vlaanderen en Brussel. Meer dan 100 bibliotheken hebben hun deuren die dag speciaal open gezet voor gezinnen met jonge kinderen. Na twee corona-edities, werd deze vierde Boekstart-dag een écht feest!

Van aarzeling naar knaldrang

Boekstart-dag

In 2018 riep Iedereen Leest de Boekstart-dag in het leven om zo één dag per jaar het leesplezier voor de allerjongsten in de kijker te zetten. Dat kan eenvoudig, aan de hand van voorleesmomenten of een extra uitdeelgelegenheid voor de Boekstart-pakketten. Maar nog leuker is het als er nog toffe randactiviteiten worden georganiseerd zoals kleine concertjes, workshops, toneeltjes of snoezelsessies voor baby’s en peuters en hun familie.

De eerste Boekstart-dag werd door veel bibliotheken met nieuwsgierigheid onthaald. Heel wat bib-teams waren nog niet echt vertrouwd met het organiseren van activiteiten voor kinderen tussen 0 en 2,5 jaar. Het idee om voorleesmomenten en activiteiten voor baby’s en peuters te organiseren voelde voor velen nog wat onwennig en had wat tijd nodig om te rijpen.

De zaterdag na de Boekstart-dag waren er opvallend meer jonge kindjes in de bibliotheek dan normaal. We zagen precies een Boekstart-dag-effect!’

Van die aarzeling van vier jaar geleden was tijdens deze vierde Boekstart-dag niets meer te bespeuren. Het enthousiasme en de creativiteit van de Boekstart-medewerkers spatte er in heel wat bibliotheken vanaf en werd vaak aangewakkerd door de mooie opkomst van gezinnen met jonge kinderen. Opvallend meer ouders met hun baby of peuter vonden tijdens deze editie de weg naar de bibliotheek om mee te doen aan een workshop rond babygebaren of babymassage of om samen yoga te doen of te dansen met hun baby of peuter. Uiteraard werd er veel voorgelezen, kon je op heel wat plekken genieten van mooie (fluister)concerten en zorgden al deze randactiviteiten ervoor dat ouders het aanbod voor hele jonge kinderen in de bibliotheek konden leren kennen.

Veel bibmedewerkers zien intussen in dat het erg dankbaar is om activiteiten te organiseren voor baby’s en peuters en zijn bovendien overtuigd van de relevantie en het belang om al zo vroeg in te zetten op die doelgroep. Door gezinnen met jonge kinderen de weg naar de bibliotheek alvast te laten vinden, al dan niet met boekgerelateerde activiteiten, worden er zaadjes geplant voor hun later leesleven. Bibmedewerker Ann van Kielpark Antwerpen stuurde ons daags nadien volgend sprekend bericht: ‘De zaterdag na de Boekstart-dag waren er opvallend meer jonge kindjes in de bibliotheek dan normaal. We zagen precies een Boekstart-dag-effect!’ 

268 Boekstart-gemeenten

Boekstart-dag

Op de Boekstart-dag stapten ook zes nieuwe bibliotheken in in het Boekstart-programma:  Aartselaar, Boom, Rumst, Niel, Schelle en Hemiksem.  Met de nieuwe bibliotheken erbij zijn er in totaal 268 Boekstart-gemeenten in Vlaanderen en Brussel. Iedereen Leest blijft ernaar streven om alle gemeenten te stimuleren om in het Boekstart-programma te stappen, zodat élk kind bereikt zou kunnen worden.

De volgende Boekstart-dag staat opnieuw gepland op de zaterdag van de Week van de Opvoeding; op 20 mei 2023. Wij kijken uit naar een nog grotere vijfde editie met hopelijk nog meer Boekstart-gemeenten op de teller! 

En omdat beelden meer zeggen dan woorden: een sfeerverslag in foto’s van de Boekstart-dag én een  aftermovie!

Boekstart-dag 2022 aftermovie