Sinds 2015 is Beringen een trotse Boekstart-gemeente en zetten ze samen met alle partners sterk in op vroege geletterdheid. Anne vertelt over haar ervaring met Boekstart. 

Gratis lidmaatschap

Soms vinden ouders moeilijk de weg naar de bib om hun Boekstart-peuterpakket af te halen. In Beringen hebben ze daar wat op gevonden. Wanneer ouders in de bib langskomen om de Boekstart-peutertas af te halen, krijgen ze er een mooie verrassing bovenop: een jaar gratis lidmaatschap van de bibliotheek voor één van de ouders.

Ouders zijn vaak blij verrast en de extra stimulans blijkt ook zijn vruchten af te werpen op lange termijn. ‘Wanneer het jaar gratis lidmaatchap verlopen is, blijven ouders met hun kinderen naar de bib komen. Het is een gewoonte geworden’.  

Een programma als Boekstart vraagt het juiste woordje uitleg voor de ouders. Het is belangrijk dat we als betrokken partners allemaal op dezelfde lijn staan en dat we de juiste informatie meegeven.

Anne Vrints, bibmedewerker Beringen

Babyborrel

Het Boekstart-programma loopt sinds 2015 in Beringen en sindsdien werken de bibmedewerkers nauw samen met de vrijwilligers van het consultatiebureau. Ze volgden ook samen de Boekstart-communicatietraining. ‘Een programma als Boekstart vraagt het juiste woordje uitleg voor de ouders. Het is belangrijk dat we als betrokken partners allemaal op dezelfde lijn staan en dat we de juiste informatie meegeven.’ De communicatietraining bleek niet alleen nuttig, de bibmedewerkers en de vrijwilligers leerden elkaar hierdoor ook wat beter kennen. Ze weten mekaar nu te vinden voor het uitwisselen van tips en ervaringen. De eerste Boekstart-dag dit jaar organiseren ze alvast samen. De jaarlijkse stedelijke babyborrel laten ze samen vallen met de Boekstart-dag. Ouders met jonge kinderen worden extra in de watten gelegd met allerlei activiteiten en het Boekstart-programma staat mee in de kijker!  

Boekstart in bibliotheek Beringen