Boekstart voor professionals

Boekstart is zoveel meer dan gratis boekenpakketten voor baby's en peuters. We willen partners van het Boekstart-programma zoveel mogelijk inspireren en faciliteren. Zo kan iedereen de Boekstart-boodschap 'kleine kinderen zo vroeg mogelijk laten genieten van boeken' zo goed mogelijk uitdragen. 

Benieuwd hoe Boekstart in andere bibliotheken loopt? Of op zoek naar inspiratie over aangepaste activiteiten voor de Boekstart-doelgroep?
Hier ben je aan het juiste adres voor massa's tips, inspirerende praktijkvoorbeelden en de laatste Boekstart-nieuwtjes. 

Werk je als vrijwilliger in het consultatiebureau? Of ben je coördinator van een Huis van het Kind? Hier vind je alle nodige materialen en praktische informatie die je nodig hebt om de Boekstart-boodschap mee uit te dragen.

Werk je als begeleider of coördinator in de kinderopvang of ben je onthaalouder en lees je graag voor? Dan kan je hier terecht voor tips, tricks en inspirerende praktijkvoorbeelden.

Boekstart-dagthe aftermovie

Vorig weekend vierden we voor het eerst Boekstart-dag! Meer dan 110 Boekstart-bibliotheken deden mee. Op zaterdag 18 mei openden ze hun deuren speciaal voor de allerjongste lezers en hun ouders. Naast voorleesmomenten werden er allerlei activiteiten georganiseerd voor baby's en peuters van 0 tot 2,5 jaar. Theater, dans, muziek, schilderen, baby-yoga: de veelheid aan activiteiten was enorm. Het enthousiasme hartverwarmend. Wij kijken alvast uit naar de Boekstart-dag van volgend jaar, op 16 mei 2020!

Waarom startenmet Boekstart

  • Boekstart zet in op leesplezier. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met boekjes ontdekken en kinderen in aanraking laten komen met taal. 
  • Boekstart versterkt de culturele  en maatschappelijke waarde van de bib.
  • Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de Boekstart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden samen met Kind en Gezin en de bibliotheek.

Boekstart, dat is een hele wereld met een eigen huisstijl en Boekstart-mannetjes. Naast de illustraties hebben we ook een fotodatabank en zijn er heel wat Boekstart-filmpjes die het Boekstart-programma mee onderbouwen. Gebruik ze waar je kan! 

Boekstart-uurtjein de bib van Wilrijk

Maandelijkse Boekstart-voorleesuurtjes in de bib, het werkt! We gingen op bezoek in Wilrijk waar ze iedere eerste woensdagochtend van e maand Boekstart-uurtjes introduceerden. Bibliothecaris Birgit vertelt over hoe ze zich organiseren en hoe ze ouders informeren. Ouders en vrijwilligers getuigen graag over wat ze er van vinden. Uitproberen is de boodschap!

Praktijkvoorbeelden

Inclusiviteit in de bib van Blankenberge

Sinds september 2017 leeft er iets in de bibliotheek van Blankenberge. De bib werd een echte ontmoetingsplek, met een diverse touch.

Ervaring met de communicatietraining

In samenwerking met Iedereen Leest zorgt communicatiespecialiste Lieve de Meyer tijdens de communicatietraining voor een middag vol concrete tips. Amusement verzekerd bovendien! We laten graag Lieve én een deelneemster uit de bib aan het woord. 

Verwendagen voor de vrijwilligers

De Boekstart-gemeenten kunnen steeds rekenen op een ploeg gemotiveerde vrijwilligers die de baby's wegen en mete in de consultatiebureaus. Zij zijn op die manier een erg belangrijke schakel in het Boekstart-verhaal, en dat mag af en toe gevierd worden!