Boekstart voor professionals

Boekstart is zoveel meer dan gratis boekenpakketten voor baby's en peuters. We willen partners van het Boekstart-programma zoveel mogelijk inspireren en faciliteren. Zo kan iedereen de Boekstart-boodschap 'kleine kinderen zo vroeg mogelijk laten genieten van boeken' zo goed mogelijk uitdragen. 

Benieuwd hoe Boekstart in andere bibliotheken loopt? Of op zoek naar inspiratie over aangepaste activiteiten voor de Boekstart-doelgroep?
Hier ben je aan het juiste adres voor massa's tips, inspirerende praktijkvoorbeelden en de laatste Boekstart-nieuwtjes. 

Werk je als vrijwilliger in het consultatiebureau? Of ben je coördinator van een Huis van het Kind? Hier vind je alle nodige materialen en praktische informatie die je nodig hebt om de Boekstart-boodschap mee uit te dragen.

Werk je als begeleider of coördinator in de kinderopvang of ben je onthaalouder en lees je graag voor? Dan kan je hier terecht voor tips, tricks en inspirerende praktijkvoorbeelden.

Boekstart, dat is een hele wereld met een eigen huisstijl en Boekstart-figuurtjes. Naast de illustraties hebben we ook een fotodatabank en zijn er heel wat Boekstart-filmpjes die het Boekstart-programma mee onderbouwen. Gebruik ze waar je kan! 

Laatste nieuws

Bekijk de Boekstart-aftermovie en lees het verslag met foto's!

Het was een heerlijke zesde Boekstart-dag! Het enthousiasme bij bibliotheken groeit jaar na jaar om iets te organiseren voor de allerjongsten en dat straalt af op het publiek. Geniet mee van de aftermovie en het beeldverslag.
In 2025 vieren we Boekstart-dag op zaterdag 17 mei. Tot dan!

Nieuwe Boekstart-pakketten 2024

Tijd om de nieuwe Boekstart-pakketten én de nieuwe peutertas aan jullie voor te stellen! Het werd weer een kleurrijke en vrolijke selectie, waar baby's en peuters hopelijk even blij van worden dan wijzelf. 

 

Boekstart in de kinderopvang - inschrijvingen traject 2024 geopend!

Ons nieuwe traject 'inspirerende leesomgeving in de kinderopvang' staat klaar! Starten doen we met een startdag op 25 april 2024 in Hotel Dumont in Antwerpen. De andere twee sessies van het traject zijn online netwerkmomenten in juni en september. Werk je in een kinderopvang en wil je graag meer weten over hoe je kan werken aan een fijne leesomgeving in de opvang? Of werk je in de bib en ken je iemand die hier zeker interesse in zou hebben? Stuur de boodschap door!

Leidraad samenwerking bib en consultatiebureau

We vragen jullie om jaarlijks even samen te zitten met de mensen van het consultatiebureau om Boekstart te bespreken. 
Om dat overleg gestructureerd te laten verlopen, maakten we een leidraad op in Google Forms.

Waarom startenmet Boekstart

  • Boekstart zet in op leesplezier. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met boekjes ontdekken en kinderen in aanraking laten komen met taal. 
  • Boekstart versterkt de culturele  en maatschappelijke waarde van de bib.
  • Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de Boekstart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden samen met Kind en Gezin en de bibliotheek.

Praktijkvoorbeelden

Boekstart-bevraging - de antwoorden!

In de vorige nieuwsbrief lanceerden we een korte bevraging naar Boekstart-medewerkers in de bibliotheek. We kregen antwoord uit meer dan 75% van de Boekstart-bibliotheken. Daar zijn we heel erg blij mee. Dat maakt onze peiling des te waardevoller. Dankjewel!

We delen graag de resultaten!

 

Terugblik Voorleesweek - Voorleesbuddy's in de kinderopvang

Met duizenden waren ze: de voorleesbuddy’s die zich dit jaar op de website van Voorleesweek registreerden om voor te lezen tussen 18 en 26 november. Massaal wilden ze iemand al voorlezend een hart onder de riem steken, met taal prikkelen of via een verhaal tot rust brengen. Ook in kinderdagverblijven is de Voorleesweek een feest waarbij de deuren worden opgezet voor ouders, grootouders of andere liefhebbers om de kinderen te komen trakteren op verhalen. In dit artikel volgen we de voorleesbuddy's in vijf verschillende kinderdagverblijven in Vlaanderen en Brussel. 

Een inspirerende leesomgeving in de kinderopvang: de rol van de bibliotheek

In 2020 startte Iedereen Leest met het piloottraject “Een inspirerende leesomgeving in de kinderopvang” in samenwerking met VCOK vzw. Met dit project wilden we een samenwerking stimuleren tussen kinderdagverblijven en de lokale bibliotheek om zo een volwaardige leesomgeving te creëren voor baby’s en peuters. Nu de derde jaargang van het traject bezig is, geven we graag een overzicht van welke aanpassingen we hebben gedaan en wat onze visie is voor de toekomst van het traject. Geen tijd om het hele artikel te lezen? Onderaan geven we enkele tips over hoe jij als bibmedewerker het verschil kan maken!