In de vorige nieuwsbrief lanceerden we een korte bevraging naar Boekstart-medewerkers in de bibliotheek. We krijgen antwoord uit meer dan 75% van de Boekstart-bibliotheken, en daar zijn we heel erg blij mee, want dat maakt onze peiling des te waardevoller. Dankjewel!

We delen graag de resultaten!

Wat is jullie beleid inzake kapotte baby-en peuterboekjes?

 

kapotte boekjes

60 % van de 207 respondenten geeft aan geen boete aan te rekenen moest er iets misgaan met een baby- of peuterboek. Dat vinden wij goed nieuws! Kinderen in die leeftijdscategorie moeten immers nog leren hoe ze een boek voorzichtig hanteren. Dat daar af en toe iets misgaat, is heel normaal. 

Als je weet dat een eventuele boete één van de grote drempels is die onervaren bibgebruikers het meest afschrikken en doen afzien van een bibbezoek, is het des te belangrijker om hier in het kader van Boekstart soepel mee om te gaan en er duidelijk over te communiceren. 
Kinderen én ouders warm maken voor de bibliotheek, dat doe je al op die hele jonge leeftijd. Misschien is het het overwegen waard om een soepeler beleid toe te passen voor de boekjes voor de allerjongsten. 
Een 'kapotgelezen' boek, waar veel kinderhanden plezier van hebben gehad geeft uiteindelijk meer voldoening dan boeken die niet uitgeleend worden. De drempel laag houden, loont voor deze generatie van toekomstige bibbezoekers!

 

Gebruiken jullie herinneringskaartjes?

herinneringskaarjtes

We staan er van versteld dat toch nog iets meer dan de helft van de respondenten geen extra inspanning doet om ouders een tweede keer te informeren over de peutertas die ze kunnen ophalen in de bib. Dat is jammer. Zeker als je weet dat in sommige gemeenten de respons verdubbelt door het gebruik van herinneringskaartjes! Wanneer je het inpast in je dagelijkse werking, loont het dus heel erg de moeite. Je kan ervoor kiezen om jaarlijks, halfjaarlijks of maandelijks herinneringskaartjes te versturen, afhankelijk van de grootte van je gemeente. 
Het proberen waard, je zal er geen spijt van krijgen!

Hebben jullie stoffen boekjes en badboekjes in de uitleen?

stoffen en badboekjes

Geen Boekstart-bibliotheek zonder babyboekjes, dat is ons advies. Toch heeft bijna 20% van de Boekstart-bibliotheken die reageerden, ze niet in huis. Zelfs met een minimum aan babyboekjes in je collectie toon je toch hoe belangrijk het is heel vroeg te beginnen met boekjes en voorlezen!
Als je uitlenen een drempel vindt, kan je er ook voor kiezen om de boekjes enkel voor gebruik in de bibliotheek te houden.
Daarmee laat je alvast zien dat jullie ook denken aan de allerjongste boekenliefhebbers.

Beschadiging van uitleentasjes

rugzakjes

Het overgrote deel van de bibliotheken die uitleentasjes maken, hebben daar goede ervaringen mee! Het is een heel aantrekkelijke manier om je collectie voor de allerkleinsten laagdrempeliger aan te bieden. Aanrader dus!  

Timing van de Boekstart-dag

Boekstart-dag

De timing van de Boekstart-dag blijft een punt dat vaak ter sprake komt. Deze bevraging maakt niet echt duidelijk hoe we dit best oplossen aangezien toch al meer dan de helft van de bibliotheken zelf kiest wanneer ze de Boekstart-dag laten doorgaan.  Voorlopig kiezen we er nog aan om de Boekstart-dag te koppelen aan de Week van de Opvoeding, omdat dat inhoudelijk ook wel wat kansen biedt.

We blijven dit wel evalueren, maar als het voor jouw bibliotheek moeilijk uitkomt, kies gerust een datum die voor jou beter past!

Uitsmijter: enkele quotes

blopjes

 

Het doet ons erg veel plezier om jullie reacties op het Boekstart-programma te lezen. 
Een greep uit wat we binnen kregen: 

“Veel waardering voor de Boekstartpakketten die jullie samenstellen! Dank daarvoor.” 

“Voor ons maakt het niet veel uit wanneer Boekstart-dag valt, vieren doen we sowieso!” 

“We hebben de herinneringskaartjes nu één maand geleden voor de eerste maal verstuurd en we zien al meteen dat er op minder dan één maand al zeven pakketten toch nog zijn opgehaald door dat kaartje.”

“In theorie moeten personen een boete betalen voor beschadigde peuterboekjes, maar in de praktijk zijn we heel coulant en gebeurt dit nagenoeg nooit. We brengen ook elke maand bakken met boeken naar de kinderdagverblijven. Naar hen communiceren we actief dat het niet erg is dat boeken beschadigd raken.” 

 

Heel erg bedankt om zo talrijk onze bevraging te beantwoorden! 
En nog meer bedankt om van Boekstart zo'n warm programma te maken, we hopen jullie te blijven inspireren en motiveren om van Boekstart in jullie gemeente een succesverhaal te maken.