Kinderopvang

Werk je als begeleider of coördinator in een kinderdagverblijf of ben je onthaalouder? Hier vind je interessante boekentips, tricks om dagelijks voorleesmomenten in te plannen en inspirerende praktijkvoorbeelden.

Wil je je kennis over voorlezen aan baby’s en peuters bijschaven? Zoek je nog inspiratie voor een interessante vorming voor de kinderopvang in jouw gemeente? Dan kan je sinds kort terecht op de Iedereen Leest Academie.

Traject inspirerende leesomgeving in de kinderopvang

Wil je graag de leesomgeving in jouw kinderdagverblijf versterken? Jouw boekenaanbod voor de allerjongsten uitbreiden? Meer te weten komen over de voorleesontwikkeling van jonge kinderen en het belang van interactieve voorleesvaardigheden? Of wil je investeren in een goed contact met een bibliotheek in jouw gemeente? 
Ben je bovendien benieuwd naar hoe anderen werken aan een structurele voorleeswerking in hun kinderdagverblijf?


Lees getuigenissen uit de vorige trajecten

Schrijf je nu in voor het traject in het voorjaar van 2025 via de Iedereen Leest Academie! 

Voorlezen is de kiem voor leesplezier bij baby’s en peuters en is de basis voor een leven lang graag en goed lezen. Werken aan vroege geletterdheid begint van bij de geboorte. Naast de ouders, is er dus ook een belangrijke rol weggelegd voor de kinderbegeleiders. Hoe zorg je voor een voorleesvriendelijke omgeving in je kinderopvang?

Voorlezen met een baby of een peuter is meer dan lezen alleen. Verhalen verzinnen, liedjes zingen en versjes vertellen bij de prenten. Ook dat is voorlezen. Ontdek samen met je baby hoeveel plezier je samen aan boeken kan beleven. 

Om begeleiders in de kinderopvang informatie en inspiratie te bieden, werkte Iedereen Leest een handleiding uit rond interactief voorlezen. De handleiding is bedoeld voor leerkrachten en leerlingen van de opleiding Verzorging (5e en 6e jaar) en Kinderzorg (7e jaar).

Boekentips

Tip
Cover van Mijn grote eerstewoordenboek
Nosy Crow

De voorwerpen in dit lijvige boek komen uit de gigantische collectie van The British Museum. Verzameld per thema (dieren, voertuigen, tegenstellingen, in de tuin…) vind je meer dan  250 voorwerpen met de naam erbij. Ideaal om de woordenschat van peuters uit te breiden. Doordat de voorwerpen recht uit de collectie van het museum komen, wordt dit een heel boeiende, onverwachte kijkervaring. Een museum bezoeken vanuit je zetel, het kan! Met de qr-code op de achterflap kan je de woorden ook nog eens beluisteren.

Tip
Cover van Vos zoekt zijn sokken
Julia Donaldson

Vos raakt zijn sokken altijd kwijt. Hij zoekt overal: in de kist, in de kast, onder het tapijt en zelfs in de klok. Als lezer zoeken we mee onder de flapjes. Vos vindt een hemd, een strik en zelfs zijn hoed! Zo geraakt hij bladzijde na bladzijde aangekleed. Maar waar zijn nu die sokken? Het ritmische rijm maakt hier een grappig voorleesboek van!

Versjes voor in de kinderopvang

Voorlezen in de kinderopvang is natuurlijk ook meer dan samen in boeken kijken: het is ook zingen, versjes opzeggen, dingen benoemen. We selecteerden enkele leuke versjes die je in de kinderopvang bij het aankleedkussen, aan tafel ... kan hangen en opzeggen.

Hiernaast zie je alvast een voorbeeld.

Via deze link kan je zes verschillende versjes downloaden en afprinten. 

dit zijn mijn wangetjes