De bibliotheek van Beerse breidde zopas haar aanbod voor kinderdagverblijven uit met Boekstart-boxen: een doos met een diverse selectie boekjes op maat van de allerjongsten. Om het nieuwe initiatief te lanceren, nodigde de bibliotheek medewerkers van kinderdagverblijven en onthaalouders in de gemeente uit voor een gezellige info-avond in de bibliotheek. Want wat houdt dat nu precies in, voorlezen aan baby's en peuters? 

 

Inhoud Boekstart-box

De bibliotheek van Beerse breidde zopas haar aanbod voor kinderdagverblijven uit met Boekstart-boxen: een doos met een diverse selectie boekjes op maat van de allerjongsten. Er zijn intussen zestien Boekstart-boxen. Iedere box is verschillend en bevat een twintigtal boekjes. De inhoud van de boxen wordt regelmatig gewisseld. Om het nieuwe initiatief te lanceren, nodigde de bibliotheek medewerkers van kinderdagverblijven en onthaalouders in de gemeente uit voor een gezellige info-avond in de bibliotheek. Leesbevorderaar Inge Umans was ook van de partij en zorgde voor een korte teaser over wat dat nu precies inhoudt, voorlezen aan baby’s en peuters.

Boekstart-boxen

“Bij het samenstellen van de Boekstart-boxen heb ik er in eerste instantie op gelet dat de boekjes geschikt zijn voor de kinderen van 0 tot 3 jaar: stoffen knisperboekjes, geluidenboekjes, boekjes met flapjes, buggyboekjes, zwart-witpatronen, schuifboekjes, voelboekjes en kartonboekjes. Verder probeer ik per box een goede mix te maken van thema’s, soorten boekjes en boekfiguren”, vertelt Ann verder.

“Zoals je op de foto’s kan zien, hebben we de Boekstart-raamstickers op de boxen gekleefd. Zo leren onthaalouders Boekstart ook kennen. We zijn ook nog van plan om aan elke box de groeimeter en enkele boekentips toe te voegen. Een tip die we van Inge kregen.”

De Boekstart-boxen worden om de zes weken gewisseld. We hebben een vrijwilliger gevonden die de verdeelronde voor haar rekening neemt, met de elektrische wagen van de gemeente. De eerste keer gaan Ann en de verantwoordelijke van de Landelijke Kinderopvang mee voor een woordje uitleg.

Beerse is natuurlijk niet de enige die wisselpakketten heeft voor de kinderopvang. Ook heel wat andere Boekstart-bibs hebben een gelijkaardig aanbod.