Een Boekstart-dag in coronatijden? Het is geen makkelijke opdracht. We lichten graag drie bibliotheken uit die de Boekstart-dag op een creatieve manier toch niet zomaar aan hun voorbij willen laten gaan. Een Boekstart-week, een buggytour of een volledig digitaal alternatief. Lees mee en laat je inspireren!

Een Boekstart-week in Damme

We hebben een collega die erg creatief is, maar er is ook iemand die digitaal heel sterk is, we vullen mekaar aan. We gaan iedereen zijn talenten laten inzetten tijdens de Boekstart-week.”

Nathalie van Acker van de bibliotheek van Damme wil de Boekstart-dag niet zomaar voorbij laten gaan. “Twee jaar geleden deden we een workshop babymassage met de CM. Dat was een erg leuke samenwerking! Zij waren blij om een workshop in de bib te mogen geven en de zes ouders met baby’s die meededen, waren erg enthousiast!”. Het jaar nadien hadden ze gelijkaardige plannen, maar de lockdown strooide roet in het eten.
Ook dit jaar ziet Nathalie een grootse activiteit niet haalbaar, maar ze wil Boekstart toch op één of andere manier in de kijker zetten. Het bibteam begon na te denken over een activiteit waarbij het personeel zoveel mogelijk afstand kan bewaren, iets waarbij ouders zelf met hun baby en peuter aan de slag kunnen met voldoende ruimte.

Zo kwam de Boekstart-week tot stand, die loopt van 22 mei tot en met 29 mei. Ouders krijgen een week lang de kans om Boekstart te ontdekken in de bib.  “We hebben een collega die erg creatief is, maar er is ook iemand die digitaal heel sterk is, we vullen elkaar aan. We gaan iedereen zijn talenten laten inzetten tijdens de Boekstart-week.” De bibliotheek heeft een zaaltje dat ze kunnen uitbreiden als leeshoek. Tijdens de Boekstart-week wordt het zaaltje helemaal ingericht op maat van baby’s en peuters. “We willen een echt Boekstart-parcours maken met allerlei ideeën om zelf op een creatieve manier aan de slag te gaan met boeken, taal en digitale media. Als het weer het toelaat, zullen we ook ons buitenterras mee betrekken in het parcours. Het is de bedoeling dat ouders echt op eigen houtje én op eigen ritme het parcours kunnen ontdekken en kunnen ervaren hoeveel plezier ze kunnen beleven aan boeken en voorlezen.”

bib Damme
De bib van Damme

Op het parcours zullen er natuurlijk veel boekjes zijn, maar er zal ook een poppenkast staan en er zullen tablets beschikbaar zijn met apps voor de jongste leeftijd. Enkele jaren geleden kocht de bibliotheek enkele Bee-Bots aan. “Bee-Bots zijn een soort bijtjes die je eenvoudig kan programmeren om kleine dingen te laten doen. Deze Bee-Bots zijn eigenlijk pas geschikt vanaf 2,5 jaar maar deze firma biedt ook andere interactieve gadgets aan die geluiden kunnen koppelen aan beelden, een korte tekst kunnen afspelen, geluiden maken, … “We zijn van plan enkele gadgets aan te kopen en bijvoorbeeld geluiden op te nemen die voorkomen in de boeken die voorgelezen kunnen worden."

Wat ze vooral willen doen in de bib van Damme, is ideeën aanreiken over hoe je kleine activiteiten kan verzinnen aan de hand van boekjes. Voor extra inspiratie nemen ze ook het boek van Paulien De Smet erbij ‘Mijn Peuter speelt! 60 spelletjes voor kinderen van 0 tot 3 jaar'. “We zullen enkele ideeën uit het boek al zelf concreet uitwerken.” De ouders kunnen zo meteen al eens de spelletjes uittesten en krijgen misschien wel zin om thuis ook creatief aan de slag te gaan.

Op buggytour door Beveren

Wij hopen de Boekstart-dag vooral buiten te vieren. De bibliotheek ligt naast een park, dat geeft mogelijkheden. Zo kwam de buggyroute tot stand.

Ook in Beveren willen ze de Boekstart-dag vieren. "Wij hopen de Boekstart-dag vooral buiten te vieren", vertelt Niki Vleeschouwer van de bib. De bibliotheek ligt naast een park, dat geeft mogelijkheden. Zo kwam de buggyroute tot stand. “De buggyroute is een parcours van 3 km, dat start aan de bib.  Onderweg zijn er een aantal plaatjes met QR-codes om te scannen. Daarachter zitten leuke filmpjes voor baby’s en peuters."

De Boekstart-dag betekent de kick-off van de buggyroute. Op zaterdag 22 mei wordt er in de voormiddag  extra live-animatie voorzien tijdens de wandeltocht. Babymove zorgt voor een ‘buik tegen buik’ workshop, Inge Umans vertelt miniverhaaltjes aan de vijver en Voetenvriendin van Lappie Lapstok versiert kleine voetjes en buggy’s in de bijentuin. In het muziekbos wordt er live muziek gespeeld en verschillende gemeentediensten komen naar buiten met hun aanbod voor de allerjongsten aan een infostand. De tour sluit af in de bib met een kleine rondleiding en een gratis knuffel voor alle éénjarigen. Gezinnen kunnen de wandelroute veilig in hun eigen bubbel volgen.

De bedoeling is om met verschillende gemeentediensten samen te werken. Het zou bijvoorbeeld fijn zijn als de sportdienst aan de code van de vijver kan vertellen dat er ook babyzwemmen wordt georganiseerd in de gemeente.

De bib van Zonnebeke ging digitaal

Het is een voorbeeld van de vorige Boekstart-dag editie, maar goede inspiratie kan niet genoeg gedeeld worden! 

In de bibliotheek van Zonnebeke pakten ze vorig jaar uit met een digitale Boekstart-dag met alles erop en eraan. Veel voorleestips, een digitale rondleiding in de bib én een online muzikale vertelling voor de allerjongsten. Een volwaardige Boekstart-dag, als je het ons vraagt!