Werk je in een consultatiebureau in een Boekstart-gemeente? Dan mag je als vrijwilliger de Boekstart-materialen aan de ouders meegeven.

Als je ouders met een baby van 6 maanden oud verwelkomt, geef je hen het babypakketje en vertel je hen kort waarom vroeg beginnen met het ontdekken van boekjes zo fijn en belangrijk is.

Zijn de kinderen 15 maanden oud, geef je hen de bon om in de bib hun peutertas op te halen. Toon hen de tas. Vertel hen dat de bibliotheek speciaal voor de allerjongsten een mooie collectie heeft samengesteld en dat er een gezellige baby-en peuterhoek is ingericht.

Voor praktische zaken zoals het verkrijgen van promotiemateriaal, het leveren van de pakketten en duidelijke afspraken rond bijvoorbeeld het bijhouden van wie een pakket gekregen heeft, verwijzen we graag door naar de lokale bibliotheek. Bij vragen neem je best met hen contact op.

Informatiefiches

Deze informatiefiches kan je ophangen in het consultatiebureau. Het kan een handig geheugensteuntje zijn voor wanneer je ouders voor je hebt met een baby van 6 maanden of een peuter van 15 maanden en je kan er nieuwe vrijwilligers snel mee informeren over de bedoeling van Boekstart. 

Taak van de vrijwilliger
Boekstart-info voor het consultatiebureau

Anderstalige ouders

Wanneer je met anderstalige ouders te maken hebt en het moeilijk is om de Boekstart-boodschap in het Nederlands over te brengen, hebben we een aantal hulpmiddelen voor je.

Lees meer

Overal boeken!

boekstart-mannetje met boek

In de meeste consultatiebureaus is speelgoed aanwezig. Waarom geen mand of meubeltje met boeken in de wachtruimte zetten? Je kan de bib vragen om boeken uit hun collectie tijdelijk in je wachtruimte ter beschikking te stellen.

Leg een zacht boekje naast de weegschaal en naast de verzorgingskussens: kinderen vinden het heerlijk om met een boekje te friemelen.

Moedig oudere kinderen aan om een boek uit te kiezen. Het wachten duurt dan minder lang en de consultaties verlopen rustiger.

Speel in op wat je ziet: baby’s bijten op boekjes, gooien het na een paar seconden weg, zitten niet mooi stil, enz. Dat is allemaal heel gewoon. Stel ouders gerust. Elk kind ontdekt boeken op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo.