Sinds 2018 is Overijse ook een Boekstart-gemeente, maar een vliegende Boekstart-start werd het niet. De babypakketten werden, zoals in de meeste gemeentes, verdeeld via Kind & Gezin, maar ouders vonden nadien moeilijk de weg naar de bibliotheek om de peutertas op te halen…werk aan de winkel!

Met een geboortecijfer van meer dan 120 baby’s, werden er gedurende de eerste Boekstart-jaren toch maar een 60-tal pakketten per jaar opgehaald.

Flyer bib en herinneringskaartje
*Het Boekstart-kaartje op deze foto is niet het Boekstart-herinneringskaartje

Daarom besliste Sielke van de bib dit jaar om de Boekstart-herinneringskaartjes te proberen. Met de goedkeuring van het gemeentebestuur verzamelen ze maandelijks de gegevens van de peuters die 15 maanden worden. Zij worden aangeschreven met een Boekstart-herinneringskaartje én een vrolijke folder over het baby-en peuteraanbod van de bibliotheek, samengehouden door een boekenlegger. (foto)

“Het resultaat liet niet lang op zich wachten!”, vertelt Sielke. “Zelf in dit gekke coronajaar deelden we al meer dan 100 peuterpakketten uit! Ondanks corona en de bib die enkele weken de deuren moest sluiten, schoot de respons de lucht in. Meer dan een verdubbeling!”


Sielke houdt haar responscijfer bij in een excellijst. Iedere maand heeft een kolom. Dat is erg handig om te zien in welke maanden er veel of net minder pakketten worden opgehaald. Zo merkte ze ook de enorme stijging van de laatste maanden op. Zelfs de zomermaanden deden het erg goed! 

Ondanks corona en de tijdelijke sluiting van de bibliotheek, zorgden de herinneringskaartjes toch voor een verdubbeling van ons responscijfer!

Corona

“In april en mei werden er geen tassen uitgedeeld en tijdens de sluiting van de bibliotheek verstuurden we geen herinneringskaartjes. Van zodra we onze deuren weer mochten openen, hebben we de achterstand ingehaald en hebben we achterstallige kaartjes verstuurd. In juli, augustus en september hebben we meteen erg veel pakketten mogen uitdelen: 48 op drie maanden tijd!”

Pimp de peutertas

krokodilmeubel
Meubel voor de baby-en peuterboeken

“We vullen de peutertas zelf ook aan met relevante info over activiteiten voor kinderen tussen 0 en 2,5 jaar die in onze gemeente georganiseerd worden. Zo zit er een flyer in van de Tuttenboom, een echte boom in Overijse waar jonge kinderen hun tut kunnen achterlaten. Verder vullen we het ook aan met informatie over de luierbank en andere activiteiten en infosessies in het Huis van het Kind of andere partners. Ook de ‘Heldenbrochure’ van de gemeente zit mee in het pakket. Daarin vinden ouders allerlei informatie over buitenschoolse kinderopvang, een positief gezinsbeleid enz. Alles wat relevant is voor de leeftijd, kan er in!”.

“Wanneer ouders met hun peuter de Boekstart-tas komen afhalen, maken we hen ook meteen gratis lid van de bib.”, vertelt Sielke. “We tonen hen ook de bibliotheek en de plek waar ze baby-en peuterboekjes kunnen vinden. Ik heb nog maar twee keer een ouder gehad die geen interesse had om lid te worden! Verder is iedereen enthousiast en heeft niemand er moeite mee om gegevens achter te laten.”

Voorlezen in de vertelkuil

Vertelkuil Overijse
Vertelkuil

“We hebben ook onze bibliotheek wat baby-en peutervriendelijk gemaakt. Er is een grote vertelkuil, die we kunnen inkleden voor voorleesmomenten. Er zijn speelelementen, de Boekstart-kussens, een leeszeteltje en andere dingen om het gezellig te maken. Door corona hebben we de vertelkuil nog niet veel kunnen gebruiken, maar je ziet wel dat het aantrek heeft! Voor de Boekstart-dag zouden we een ballenbad van de kuil willen maken!”, vertelt Sielke.

Ook aan de collectie werd hard gewerkt het afgelopen jaar. Voordien was er zo goed als geen aanbod voor de allerjongsten. Dit jaar kwamen er knisper-en badboekjes die door de poetsdienst wekelijks gewassen worden.
“Vorige week werden er nog nieuwe boeken aangekocht voor baby’s en peuters en na het weekend was de bak met boeken al zo goed als leeg! Zo zie je dat er vraag is naar zo’n collectie. Het is dus ook echt een meerwaarde voor een bibliotheek!”, sluit Sielke af. 

Vorige week werden er nog een vijftigtal nieuwe boeken aangekocht voor baby’s en peuters en na het weekend was de bak met boeken al zo goed als leeg! Zo zie je dat er vraag is naar zo’n collectie. Het is dus ook echt een meerwaarde voor een bibliotheek!

Overijse is niet alleen, we horen van verschillende gemeentes dat de herinneringskaartjes hun doel niet missen.

Daarom roepen we op om ook, en eigenlijk zelfs vooral, in deze corona-tijden herinneringskaartjes te blijven sturen naar peuters rond 18 maanden. Het is niet alleen erg doeltreffend om coronaschade in te halen. Ook in de normale werking is het de moeite om maandelijks een herinneringskaartje te sturen naar peuters rond 18 maanden. De responscijfers zullen aantonen dat het de moeite loont. Beloofd!

Lees hier opnieuw het artikel over hoe je coronaschade kan inhalen met herinneringskaartjes.