Staden was er vroeg bij als Boekstart-gemeente. Al in 2016 tekende Staden in, maar er werd toen niet voluit in het programma geïnvesteerd. In de eerste twee jaren werden er slechts 18 peuterpakketten uitgedeeld "De dozen met peutertassen lagen een beetje stof te vergaren." In 2018 waaide er een nieuwe wind door het Stadense Boekstart-verhaal. Met resultaat!

Boekstart-dag in Staden

Daisy Fonteyne kwam in 2018 in de Stadense bibliotheek werken, met veel zin om Boekstart nieuw leven in te blazen. Ze vatte de koe bij de horens met een eerste lokale Boekstart-dag in mei 2018. “Net als een paar andere bibliotheken (Moorslede Lichtervelde,...) probeerden we al eens een Boekstart-dag uit. Onze activiteit - een workshop knuffelturnen - had wel succes, maar het effect op het uitdelen van de Boekstart-pakketten was nauwelijks merkbaar.”

 

Kind in Staden

Het systeem van de herinneringsbrieven wordt nog steeds twee keer per jaar verdergezet. “In de brieven voor de peuterpakketten prijzen we daarnaast ook onze Boekstart-dagen aan. Naast onze Boekstart-dag in het voorjaar, samen met alle Vlaamse bibs, besloten we om op eigen initiatief een tweede Boekstart-dag in het najaar te organiseren”, vertelt Daisy.

Intussen draait de Boekstart-werking in Staden redelijk goed. “Onze Boekstart-dag op 2 oktober, waarbij we een workshop 'Taalpret met peuters' organiseerden, was volzet. Dit jaar gaan de peuterpakketten goed de deur uit. De babypakketten laten we voornamelijk over aan Kind & Gezin in de omliggende gemeenten waar onze ouders met hun kinderen op controle gaan, maar zelf hebben we er in 2019 ook zeker 16 uitgereikt.”

Onze brief- en affichecampagne heeft Boekstart in Staden helemaal op de kaart gezet.

Kort samengevat heeft Daisy het gevoel dat er vooral meer pakketten werden uitgereikt door in te zetten op naamsbekendheid. “Onze brief- en affichecampagne heeft Boekstart in Staden helemaal op de kaart gezet. Twee keer per jaar een Boekstart-activiteit organiseren zorgt ervoor dat het merk Boekstart op lange termijn bestendigd wordt.”

Boekstart-Dag Staden 2

“Er is wel nog steeds ruimte voor verbetering, onder meer door verder op naamsbekendheid in te zetten en vaker samen te werken met (nieuwe) partners, zoals de kinderopvang”, denkt Daisy. “Toch kunnen we heel tevreden zijn met de groei van de afgelopen twee jaar. In 2019 hebben we 53 peutertassen uitgedeeld! Het is fijn om te zien hoe we van kneusje nu als praktijkvoorbeeld over onze werking mogen vertellen!”