Tip Cover van Delen!
Auteur
Yusuke Yonezu
Uitgeverij
De Vier Windstreken, 2020

Delen!

In dit kartonboek met uitsnedes ervaren verschillende dieren hoe je kan delen, en dat iets samen delen best wel fijn kan zijn!
Een speeltje afgeven waarmee je net zelf speelt, een broertje of zusje dat het boekje wil lezen waarin je net zelf bezig bent. Vele soorten van delen komen aan bod.

Speel- en voorleestips

Delen is moeilijk voor peuters (tot ongeveer twee jaar zijn kinderen helemaal op zichzelf gericht en zijn ze sociaal-emotioneel nog niet in staat iemand anders iets te gunnen) maar dit boekje kan hen hierin helpen! In duidelijke zwart omrande tekeningen in heldere kleuren zie je telkens twee dieren die precies hetzelfde willen: de poezen willen een vis, de konijnen een wortel, de muizen een stukje kaas, … Op de ene bladzijde zie je de dieren ongelukkig trekken aan eenzelfde voorwerp en op de volgende bladzijde is dat voorwerp in twee stukken verdeeld, heeft elk diertje een stuk vast en zie je dat ze blij zijn. De begeleidende tekst is rijk en gevarieerd: een glibberige vis, een knapperige wortel, een stinkende kaas. Het begrip 'delen' wordt op verschillende manieren verwoord: we hebben elk een deel, een stuk of we doen hem door de helft, we verdelen hem, … Bovendien zorgen de uitsnedes voor een mooi effect en geven het boekje een speels karakter.

Nog speelse boekjes met doorkijkgaatjes of flapjes van deze Japanse prentenboekenmaker:
Mmm, lekker!
Raad eens? Bloemen
Billen!
Wij houden van knuffelen
Wat bouw jij?
Ik hou van jou!