Balen is sinds 2016 een Boekstart-gemeente. Ze hebben een stevige collectie baby-en peuterboekjes in hun aanbod, en maken daarbij ook ruimte voor stoffen boekjes. Die worden ook uitgeleend! Dat uitlenen doen ze echter op hun eigen manier. 

 De stoffen en plastieken babyboekjes worden in de bib van Balen in leuke dierenrugzakken gestoken. De rugzakken worden op voorhand samengesteld en dienen als één pakket uitgeleend te worden. De inhoud kan dus niet zomaar gewisseld worden. Er zitten steeds boekjes in voor verschillende voorleesfases. De barcode voor de bib wordt op de rugzak bevestigd. Zo kunnen kinderen iedere keer een ander dier meenemen.

De bibmedewerkers wassen zelf de boekjes. ‘Dat valt trouwens prima mee’, licht Gitte van de bib toe. Ouders worden geïnformeerd over de hygiëne, dat vinden ze belangrijk.
De rugzakken zijn een succes! ‘Ouders en hun kinderen ontdekken zo ook boekjes, die ze misschien zelf niet gekozen zouden hebben’, vertelt Gitte.

Er zijn ook Bébébags beschikbaar voor de kinderopvang. In de Bébébags zitten telkens zestien boekjes, specifiek geselecteerd voor kinderen van 0 tot 3 jaar.