Tip Cover van Kiekeboe in de boom
Auteur
Aurélie Guillerey
Uitgeverij
Oogappel, 2020

Kiekeboe in de boom

Dit kiekeboe-boek met vilten flapjes neemt je mee naar het bos, waar een boom staat die vol leven zit! Tussen de wortels leven mieren, in de stam woont een uil, achter een blad in de takken verschuilt zich een eekhoorn en tussen de bladeren op de eikels zitten lieveheersbeestjes. En wie zit er in het nestje? Til alle vilten flapjes op en kijk wie er verstopt zit!

Speel- en voorleestips

Lees het boekje samen. Laat je peuter de bladzijdes zelf op eigen tempo omslaan, de flapjes optillen en vertel wat er allemaal te zien is. Lees ook de tekst voor. Breid de zoekopdrachten uit: hoeveel mieren zitten onder de grond? Wat doen ze? Wat dragen ze? Wat zie je nog onder de grond? Welk geluid maakt de uil? Kan je springen als een eekhoorn? Tel de stipjes op de schilden van de lieveheersbeestjes of laat je handen fladderen als een vlinder.
Doe wat potgrond in een glazen potje en plant daar een appelpit, een bloembol, een eikel of kastanje in. Zet het op een warme, zonnige plek en geef elke dag water. Ga elke dag kijken: zie je iets boven de grond uitkomen? Zie je de wortels onder de grond?
Trek de tuin, het park of het bos in. Ga op zoek naar kriebeldiertjes die zich verstoppen onder stenen, blaadjes, takken, …. Verzamel de diertjes in een potje met vergrootglas zodat je ze goed kan bekijken. Laat de diertjes ook weer vrij!

Bij jullie zoektocht hoort ‘Alle wriemeldiertjes’, een gedicht van Joke van Leeuwen:
 

Alle wriemeldiertjes
alle wiebeldiertjes
alle kruip- en kriebeldiertjes
zitten verstopt in het hoge gras.
Ik zou maar op mijn tenen lopen
als ik jou was.