In de bibliotheek van Etterbeek organiseren ze al sinds 2017 een viertal keer per jaar baby-en peutermomenten. Dat doen ze aan de hand van Kokeroo, een mobiele constructie van,  je raadt het al, kartonnen kokers met daarin verborgen schatten. Bibliothecaresse Muriel Geerinck onthult de geheimen van de kokers voor Boekstart.

kokeroo 1

 ‘Een viertal keer per jaar nodigen we ouders met kleine kinderen van 0 tot 3 jaar uit in de bibliotheek om via Kokeroo boeken te ontdekken in de bibliotheek. Interactie is de sleutel, nieuwsgierigheid de rode draad en verwondering de enige vereiste, zo luidt ons devies en ook de informatie op de infopagina online.’.

Heel veel informatie krijgen ouders dus op voorhand niet mee wanneer ze naar Kokeroo komen, maar het triggert de nieuwsgierigheid, dat is duidelijk! ‘De Kokeroo-momenten zitten altijd goed vol. We hebben gemiddeld genomen plaats voor een zestal kinderen in de ruimte van de bibliotheek. Zien we op voorhand dat er meer interesse is, dan verhuizen we Kokeroo naar de leeszaal om iets meer kinderen toe te laten. Via een Kokeroo-workshop boekjes ontdekken, kan al met een baby van 6 maanden of jonger.

Artists to the rescue

De bibliotheek van Etterbeek is gezegend met een prachtige zaal voor activiteiten met een houten vloer en zicht op het groen. Maar het is niet dat heerlijke decor dat de aandacht van de kinderen trekt, wel de inhoud van de Kokeroo-kokers. In 2017 zochten de mensen van de bib naar een manier om ervoor te zorgen dat ouders hun baby’s en peuters ook mee zouden nemen om de bibliotheek te ontdekken en om de boekjes voor de allerjongsten in de kijker te zetten. Zo werd de Kokeroo-installatie ontworpen door artieste Jules Gilleland en Joke Den Haese van de opleiding Pedagogiek voor het Jonge Kind.

kokeroo

Ze ontwierpen een kokervormig opbergtafel op wieltjes, met daarin vijf thematische kokers van verschillende hoogtes. ‘Die kokers zijn gevuld met zintuigprikkelende tactiele materialen: vormen, speelgoeddieren, ballen, belletjes, stoffen of lichtslingers,…kortom alles wat kleine kinderen kan uitnodigen om in interactie te gaan. Tijdens de Kokeroo-workshop worden de kokers geopend en worden de spulletjes boven gehaald. De kokers zelf worden ook gebruikt om ‘kiekeboe-spelletjes’ mee te spelen. De bibmedewerkers leggen intussen bijpassende baby-en peuterboekjes bij de accessoires om zo de kinderen ook uit te nodigen de boekjes te ontdekken.’ De workshop wordt voorlopig steeds begeleid door Joke Den Haese zelf, die het idee van Kokeroo mee vorm gaf. Zij stimuleert de interactie, speelt met de lichtsnoeren of maakt kleine muziekjes met de instrumenten. Ze nodigt de kinderen uit om zelf te ontdekken, of speelt in op wat hun aandacht trekt. Muriel licht toe: ‘Het feit dat het steeds Joke is die de workshops begeleidt, is vooral omdat we met te weinig bib-personeel zijn om het zelf te faciliteren. Uiteindelijk zouden we het ook zelf kunnen, maar praktisch is het nog niet haalbaar. Misschien in de toekomst. De kinderen zijn uiteraard ook telkens vergezeld van hun ouders. Het is steeds een gezellig onderonsje van een uurtje’.

Zaterdag is familiedag

Kokeroo

‘Op zaterdag zijn het duidelijk de families die de weg vinden naar de bibliotheek. Kokeroo valt steeds op een zaterdagvoormiddag tussen 11u en 12u. Dan zijn er ook voorleesmomenten voor oudere kinderen, dus heel wat families komen met het hele gezin. Voor ieder wat wils!’, zegt Muriel.

De Kokeroo-workshops worden gecommuniceerd via de website en Facebook van de bib, het gemeenteblaadje en een flyer en berichten in de crèches. De basiscommunicatie wordt ook in het Engels gepubliceerd.

Het publiek is vaak echt gemengd. Ouders weten dat het een laagdrempelige en gratis gelegenheid is om andere jonge mama's en papa's te ontmoeten. Bovendien speelt taal tijdens Kokeroo voor de ouders minder een rol, dat maakt het zo laagdrempelig. Ze zijn samen in interactie met de kinderen, dat is het belangrijkste en dat zorgt altijd voor plezier.

‘We vragen om op voorhand te reserveren en het zit altijd goed vol. We moeten zo goed als geen extra moeite doen om voldoende volk te krijgen! Bovendien is het publiek vaak echt gemengd. Ook mensen van buitenlandse origine vinden hun weg naar de Kokeroo-workshops. Ze weten dat het een laagdrempelige en gratis gelegenheid is om andere jonge mama's en papa's te ontmoeten. Bovendien speelt taal tijdens Kokeroo voor de ouders minder een rol, dat maakt het zo laagdrempelig. Ze zijn samen in interactie met de kinderen, dat is het belangrijkste en dat zorgt altijd voor plezier’, vertelt Muriel nog.