Tip Cover van Papa / Mama
Auteur
Jimmy Fallon. Vertaling: Maartje Beukers
Illustrator
Miguel Ordonez
Uitgeverij
De Fontein, 2018

Papa / Mama

In het papa-boek wil elk papadier graag het woordje ‘papa’ horen. Maar hun allerliefste kleintjes maken enkel het geluid dat ze altijd maken, van mekkeren tot kwaken. Dit tot zichtbare teleurstelling van elk papadier.

In het mama-boek wil mama haar kleintje graag nieuwe woordjes aanleren maar op elk nieuw woord krijgt zij als antwoord ‘mama’.

Speel- en voorleestips

Deze humoristische kartonboeken kunnen los van elkaar gelezen worden. Het papa-boek kan je beginnen voorlezen door te vertellen dat alle papa’s graag willen dat het eerste woordje dat hun kind zegt het woordje ‘papa’ is.  Lees het boek voor door telkens het dier te benoemen en het geluid van het kleintje na te doen. Verrijk het voorlezen door te beschrijven waar het dier is en wat er te zien is: bv. “Kijk, hier is de stier. Hij staat in de wei en kijkt nogal boos. Hij heeft scherpe hoorns op zijn kop! Waarom kijkt hij boos? Hij wil graag dat zijn kleine kalfje ‘papa’ zegt. Maar wat zegt het kalfje? ‘Boe!’.” Doe dit bij elk dier. Het einde is verrassend: alle dieren komen samen en de papa’s moedigen hun kleintjes aan om het samen te proberen. Dat lukt, behalve de baby-eend: die zegt ‘kwek’…

In het mama-boek willen alle dierenmama’s hun kleintjes graag nieuwe woordjes aanleren. Lees het interactief voor zoals de schrijver zelf doet op Youtube. Benoem de dieren en vertel wat er te zien is. Verrijk het voorlezen door dingen te laten aanwijzen, tellen, benoemen, …. 
Haal er speelgoeddiertjes bij: Wie hoort samen? Zoek alle mama-en papadiertjes en hun kleintjes. Welke geluiden maken ze? Wat eten ze? Laat de diertjes spelen: rennen, haasje-over, verstoppertje, kiekeboe, …