De bibliotheek van Arendonk startte pas in mei 2018 met Boekstart, maar het Boekstart-programma kan nu al een succes genoemd worden. De resultaten zijn des te opvallender omdat Arendonk een Boekstart-gemeente zonder consultatiebureau is. Het was dus even zoeken naar een effectieve manier om de Boekstart-babypakketten bij jonge ouders te krijgen. De oplossing bleek een nauwe samenwerking met de Dienst Bevolking.

De ouders die het pakket niet zelf afhalen, krijgen het alsnog toegestuurd. Het belangrijkste is dat alle ouders een babypakket krijgen.

Lieve Van Herck, bibliotheekmedewerker Arendonk

Succesformule?

Boekstart-boekjes in bib Arendonk

Ouders komen voor het eerst in contact met Boekstart wanneer ze bij de financiële dienst een geboortepremie aanvragen. Daar geven ze een brief en een informatiebrochure over Boekstart mee. Wanneer de baby zes maanden oud is, ontvangen de ouders een uitnodiging om binnen de zes maanden het Boekstart-babypakket af te halen in de bibliotheek. 65 % van de ouders doet dat ook effectief. ‘De ouders die het pakket niet zelf afhalen, krijgen het alsnog toegestuurd. Het belangrijkste is dat alle ouders een babypakket krijgen’.

Tussen mei 2018 en januari 2019 werden er 83 uitnodigingen gestuurd aan kersverse ouders. Maar liefst 54 pakketten (65% !) werden binnen de eerste twee maanden opgehaald. Een erg mooie respons. Hiermee ligt het bereik immers hoger dan bij de meeste Boekstart-bibliotheken.

Collectie

Boekstart-collectie in bib Arendonk

Ook voor de Boekstart-peuterpakketten worden er uitnodigingen opgestuurd. Ongeveer de helft daarvan werd beantwoord met een bezoek aan de bib om de Boekstart-peutertas op te halen. Dat aantal zal waarschijnlijk nog stijgen, want op de peutertassen staat geen termijn.  

Het succesverhaal vertaalt zich ook op andere vlakken. Al meer dan de helft van de baby’s en peuters die een pakket zijn komen afhalen, zijn intussen lid van de bib.

Hoog tijd dus voor een collectie babyboekjes! ‘Onze collectie babyboekjes had zoveel succes, dat we die meteen moesten uitbreiden.’

Boekstart-dag

De Boekstart-dag in mei zal de eerste echte Boekstart-activiteit zijn voor de bib van Arendonk. Ze organiseren een workshop voor jonge ouders rond boeken en voorlezen aan de allerkleinsten. ‘We zijn benieuwd naar de opkomst! De promotie rond Boekstart en de activiteiten verloopt rechtstreeks naar de ouders. Velen van hen lieten hun mailadres achter toen ze hun pakket kwam ophalen. Een goede  90%  van hen wilde graag op de hoogte blijven van alle Boekstart-nieuwtjes! Dat is alvast veelbelovend!’