KDV Yma's Droombosje

Met duizenden waren ze: de voorleesbuddy’s die zich dit jaar op de website van Voorleesweek registreerden. Massaal wilden ze iemand al voorlezend een hart onder de riem steken, met taal prikkelen of via een verhaal tot rust brengen. In dit artikel volgen we de voorleesbuddy's in vijf verschillende kinderdagverblijven in Vlaanderen en Brussel. 

Jong en oud

KDV 't Shelterke
KDV 't Shelterke - © Michiel Devijver

Ook naar kinderdagverblijf 't Shelterke in Aarschot kwamen er verschillende voorleesbuddy’s. ‘We zijn nog maar één jaar open, maar er was al veel reactie van ouders, grootouders en vrijwilligers’, zegt begeleider Stien. ‘Ook de kinderen van het zesde leerjaar kwamen één-op-één voorlezen. Dat werkte heel goed.’ Bij kinderdagverblijf Claartje in Turnhout werden jong en nog ouder verenigd. Daar lazen enkele senioren voor, want het kinderdagverblijf bevindt zich in hetzelfde gebouw als een woonzorgcentrum.

Ritueel

Soms lezen de begeleiders in Yma’s Droombosje voor uit een prentenboek, soms doen ze dat met handpoppen of vertelplaten. Dat variatie goed werkt, merkt ook Kim van kinderdagverblijf Claartje in Turnhout. ‘Soms gebruiken we handpoppen, een berenknuffel die voorleest, een kamishibai of een vertelschort. Dat is een schort waarop washandjes genaaid zijn met rekwisieten erin, die in het verhaal vermeld worden.’ 

Voorlezen brengt rust. De zin valt herhaaldelijk in de gesprekken over de voorleesmomenten. Om die reden bouwde Majda El Mir van kinderdagverblijf Yma’s Droombosje in Wilrijk een ritueel rond het voorlezen. ‘Elke ochtend en middag neemt een begeleider de leeskoffer en zingen we een liedje. Dan komt het popje van baby Jules uit de koffer en maken de kinderen hem wakker om voor te lezen. We zetten ook rustige pianomuziek op, doen het groot licht uit en knippen een sfeerlichtje aan. Ondertussen kennen de kinderen de routine goed en weten ze meteen wat er gaat gebeuren.’

Graag meer info? Check dan onderstaande links!

  • Op Boekenzoeker vind je boekentips voor alle leeftijden, ook voor de allerjongsten. Op basis van de zoekcriteria kan je heel specifiek te werk gaan. Ook op de Boekstart-website vind je steeds actuele boekentips. 
     
  • Wil je meer weten over hoe je je eerste stappen kan zetten naar een stimulerende leesomgeving in jouw kinderdagverblijf? 
    Lees dan zeker het artikel 'zes bouwstenen van een kwalitatieve leesomgeving' en start vandaag nog!
     
  • Hou zeker ook de kinderopvang-pagina van Boekstart in het oog. Ieder jaar organiseert Boekstart samen met VCOK het traject 'een inspirerende leesomgeving in de kinderopvang'. Via drie sessies kom je alles te weten over hoe lezen en boeken deel kunnen uitmaken van een dagelijkse routine, ook voor de allerjongsten in de kinderopvang. Interesse? Lees meer!

Voorlezen als voorleesbuddy

voorleesbuddy

Wil je in de toekomst graag af en toe voorlezen als voorleesvrijwilliger bij acties van Iedereen Leest? Schrijf je dan in voor onze voorleesbuddy-nieuwsbrief. We brengen je dan als eerste op de hoogte wanneer we voorlezers zoeken voor een specifieke activiteit. Liever als vaste vrijwilliger voorlezen bij een organisatie of bibliotheek? Check het aanbod hier

>> Schrijf je in voor de voorleesbuddy-nieuwsbrief