Tip Cover van Waar is nijntje? Daar is nijntje!
Auteur
Dick Bruna
Uitgeverij
Mercis, 2020

Waar is nijntje? Daar is nijntje!

Achter elk gekleurd vilten flapje zit nijntje verstopt: aan zee waar de zon schijnt, onder een paraplu wanneer het regent of met schaatsen aan wanneer het sneeuwt.

Speel- en voorleestips

Een kiekeboe-boekje met stevige vilten flapjes die kleine peutervingers gemakkelijk zelf kunnen optillen. Naast het eindeloos plezierige kiekeboe-spel kan je het voorlezen verrijken door er liedjes, gedichtjes en bewegingsspelletjes aan te koppelen. Heb je een nijntjespop in huis? Verstop nijntje dan onder een doek, zoals op de cover van het boek.

Nijntje aan zee: de zon hangt als een grote gele cirkel in de blauwe lucht. Ga samen met je peuter met jullie vinger langs de randen van de zon, en zeg of zing:

De zon is rond, de zon is rond, ze strooit haar stralen op de grond.
De zon is geel, de zon is geel, ze geeft ons warmte, lekker veel.

Nijntje in de regen: er vallen dikke regendruppels uit de lucht. Tik de druppels aan terwijl je dit liedje zingt:

Tikke takke regen
Tik tak op het dak
Tikke takke regen
Op de wegen
Plens, plens, plas plas plas
Druppeltjes op mijn regenjas

De vogel vliegt, en nijntje ook: neem je kindje stevig in je armen, draai zachtjes rond en laat je kindje vliegen.  Maak een vogel van je handen: plaats je duimen tegen elkaar en spreid je vingers. Bij ‘op en neer’ draai je je handen naar voor en naar achter, bij ‘heen en weer’ beweeg je je handen van links naar rechts. Zeg of zing terwijl:

Vogels vliegen op en neer.
Vogels vliegen heen en weer.
Van de twijgen, in de lucht,
vliegen zij in vrije vlucht.