Tip Cover van Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?
Auteur
Eva Montanari
Uitgeverij
Gottmer, 2021

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?

Voor het eerst naar de kinderopvang: een ingrijpend moment voor zowel de ouder als het kind. In dit boekje gaat de kleine krokodil voor het eerst naar de crèche. Een dag die start met vertrouwde handelingen en geluiden, en daar komen heel wat nieuwe geluiden en ervaringen bij!

Speel- en voorleestips

Het boekje start met voor kleine krokodil alle vertrouwde ochtendrituelen en bijhorende geluiden. Vaste rituelen bieden rust en veiligheid voor jonge kinderen. Wat zijn jullie ochtendrituelen en welke geluiden horen daar bij? Wat horen jullie ’s morgens, op weg naar de opvang? Sta even stil bij alle geluiden die jullie omringen. Ga gericht luisteren samen met je kind, in huis, in de tuin, op straat of in het park. Maak het even helemaal stil: wat horen jullie? Een pratende buurman? Een grasmachine? Een draaiende wasmachine? Voorbijrijdende auto? Blaft er ergens een hond of hoor je een fluitende vogel? Benoem alles wat je hoort, probeer de geluidsbron ook op te zoeken en aan te wijzen. Ga de geluiden ook samen nabootsen.
Wat doet de kleine krokodil allemaal in de crèche? Benoem alle activiteiten, en kies er eentje uit die jullie ook samen kunnen doen: bellen blazen of een boek lezen, samen spelen, …
Kleine krokodil zet het op een huilen wanneer hij de crèche binnenkomt. Hij is verdrietig en bang. Herkenbare emoties. Benoem die emoties, want dat kan je kindje zelf nog niet. Hij ervaart de emoties maar begrijpt deze nog niet en heeft er de woorden nog niet voor. Bekijk ook goed de mimiek van kleine krokodil wanneer hij de crèche binnengaat en kijk hoe die mimiek verandert gedurende de dag in de crèche, en hoe hij weer naar huis gaat. Speel ook met je kindje al deze gelaatsuitdrukkingen na: hoe kijk je als je boos bent? Blij, verdrietig?
Vergeet ook zeker niet alle geluiden uit dit boekje samen te maken tijdens het voorlezen!