Tip Cover van Wij
Auteur
Nastja Holtfreter
Uitgeverij
De Vier Windstreken, 2020

Wij

Een kleurrijk kartonboek met een eenvoudig stapelverhaal om persoonlijke voornaamwoorden speels te leren in een herkenbare context. Vrolijke tekeningen en een waardevolle boodschap: samenwerken loont!

Speel- en voorleestips

In dit kleurrijke kartonboekje wil een meisje – het ik-figuur – een lekkere appel plukken uit de boom maar ze kan er niet bij. Een jongen – jij – komt helpen: hij springt maar kan er ook niet bij. Nog een andere jongen – hij – klimt in de boom. Maar de appels hangen te hoog. Ook hij kan er niet bij. Een meisje – zij – probeert met een stok. De appels hangen stevig vast. Het lukt haar niet. En ja hoor, als jullie samen iets bedenken, zij hebben een plan en wij doen het samen; dan lukt het wel! Een mand vol appels om samen van te smullen…
In dit eenvoudig stapelverhaaltje komen de persoonlijke voornaamwoorden heel uitgesproken aan bod. Zo kan je ze speels aanbieden in een herkenbare context. Door het herhaald voorlezen gaan al deze nieuwe woorden deel uitmaken van de woordenschat van je kind. Eerst passief (hij begrijpt ze) en later ook actief (hij gaat ze zelf ook uitspreken en gebruiken). Bovendien zit er nog een waardevolle boodschap in dit verhaal: samenwerken loont!