Op zaterdag 18 mei vierden we de eerste editie van de Boekstart-dag. Het werd een succes! Meer dan honderd bibliotheken sprongen op de kar en zagen hun kans om Boekstart extra in de kijker te zetten en jonge gezinnen te ontvangen in de bibliotheek. 

Was het nu met een uitgebreid activiteitenprogramma of met gezellige voorleesmomenten; ouders en hun baby’s en peuters werden overal extra in de watten gelegd. “Een collega van het onthaal meldde me dat het record aantal buggy’s en draagzakken op 18 mei zeker is doorbroken,” vertelt Eva van kenniscentrum ARhus. Zeker voor een eerste editie, was de opkomst een aangename verrassing. Een nieuwe vaste jaarlijkse afspraak is in de maak!

Een collega van het onthaal meldde me dat het record aantal buggy’s en draagzakken op 18 mei zeker is doorbroken

Eva, projectmedewerker ARhus

Onbekend terrein

Boekstart-dag Leuven 2019

Activiteiten voor 0 tot 2,5-jarigen; het blijft voor velen onbekend terrein. Daarom was deze eerste Boekstart-dag voor heel wat bibs dé gelegenheid om te experimenteren en iets te organiseren voor de allerjongste doelgroep. Zo ook in Kalmthout. De Boekstart-dag werd bewust laagdrempelig gehouden, maar er werd gezorgd voor gezellige voorleesactiviteiten. Experiment geslaagd, zo bleek uit de enthousiaste reacties van ouders. “De Boekstart-dag werd een erg toffe voormiddag met de collega’s én we konden rekenen op een mooie opkomst van ouders met hun kindjes. Een geslaagde eerste keer. We kijken uit naar volgend jaar!” vertelt Ann van de bib Kalmthout.

Tijd voor een evaluatie

Een eerste editie, dat vraagt om een grondige evaluatie. Intussen hebben 83 bibliotheken onze bevraging ingevuld en hun ervaringen gedeeld. Doen de meesten volgend jaar terug mee? Een greep uit de reacties.

Boekstart-dag Ronse 2019

“Fijn event, volgend jaar werken we samen met een Boekstart-bib van een buurgemeente en maken we er iets groots van!”

“Het is duidelijk dat ouders gretig gebruik maken van dit evenement om met hun ukkepuk naar de bib te komen. Een goede motivatie om de Boekstart-dag volgend jaar nogmaals op onze agenda te zetten!”

“De positieve reacties van ouders, het enthousiasme van de kindjes, de mooie multiculturele mix en het bereik van anderstaligen maken dat we volgend jaar graag terug meedoen. We hebben ook Boekstart-pakketten kunnen uitdelen aan gezinnen die anders moeilijk bereikbaar zijn.”

Een reactie die vaak terugkwam, is dat er nood is aan activiteiten voor die jongste doelgroep. Het aanbod blijft vandaag eerder beperkt. Toch zijn ouders enthousiast en vragen ze naar meer. “De Boekstart-dag is een mooi moment om zulke activiteiten te organiseren”, lazen we. “Ook tijdens de Voorleesweek in het najaar willen we activiteiten voor de allerjongsten op de agenda zetten.”

De positieve reacties van ouders, het enthousiasme van de kindjes, de mooie multiculturele mix en het bereik van anderstaligen maken dat we volgend jaar graag terug meedoen. We hebben ook Boekstart-pakketten kunnen uitdelen aan gezinnen die anders moeilijk bereikbaar zijn.

Uiteenlopend bereik

Boekstart-dag Leuven 2019

De meeste bibliotheken zijn enthousiast over het aantal gezinnen dat op de Boekstart-dag de weg naar de bib wist te vinden. Toch kreeg niet elke bibliotheek het gehoopte aantal ouders over de vloer. Dat kan teleurstellend zijn en niet in verhouding met de energie die zo’n nieuw evenement vraagt, maar het is ook best normaal. Voor Iedereen Leest viel de opkomst net beter mee dan verwacht voor die eerste keer. En de reacties van zowel bibs als ouders met jonge kinderen, overtuigen ons ervan dat het goed is om een jaarlijkse Boekstart-dag te organiseren. Het blijft ons opvallen hoeveel vraag er is naar activiteiten voor jonge kinderen.

Eens ouders zelf hebben beleefd hoe baby’s en peuters reageren op voorlezen, op theater voor de allerjongsten en zelfs op creatieve of muzikale activiteiten, komen ze terug. En mond-aan-mond reclame doet haar werk, zeker voor de doelgroep van jonge ouders.

Onze boodschap blijft dus: zet door. Een nieuw evenement heeft tijd nodig om te groeien en bekendheid te verwerven. Daar hadden we rekening mee gehouden. Zeker wanneer het gaat om een evenement voor hele jonge kinderen, kijken heel wat ouders liever even de kat uit de boom. Maar herhaling, herkenbaarheid én samenwerking doen hun werk.

Vroege vogels

Een tip kunnen we alvast meegeven. Organiseer je Boekstart-dag hoofdzakelijk in de voormiddag. Bij heel wat deelnemende bibliotheken was het tijdsslot tussen 9u en 12u een opvallend piekmoment. Dus we raden aan om je Boekstart-dag voornamelijk in de voormiddag te organiseren.

We werden verrast door zoveel creativiteit tijdens de eerste Boekstart-dag! 

Boekstart-dag Tienen

De Bib van Tienen maakte een eigen pieterpeuterboek en in Waregem konden ouders hun Boekstart-herinnering vastleggen tijdens een heuse fotoshoot.

Binnenkort vind je op onze website een volledig overzicht van de activiteiten die werden georganiseerd. Ook ons overzicht van organisaties met activiteiten voor de allerjongsten wordt aangevuld op basis van jullie ervaringen en tips. Inspiratie genoeg voor volgend jaar!

 

Achter de schermen

Het bibteam van Waregem liet ons even meelopen tijdens de organisatie van hun Boekstart-dag. Kijk je even mee achter de schermen?

16 mei 2020

Volgend jaar organiseren we de Boekstart-dag op zaterdag 16 mei. We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk Boekstart-bibliotheken op die dag met ons meedoen.
Komt die dag om één of andere reden niet zo goed uit? Aarzel dan niet om je eigen Boekstart-dag op een ander moment te organiseren, wanneer het beter past in de werking van jouw bibliotheek.
De belangrijkste Boekstart-boodschap blijft: laat ouders met jonge kinderen zich welkom voelen in de bib. Laat hen zien dat er ook voor hen een aanbod is.