Al heel wat Boekstart-bibliotheken hebben ervaring met het organiseren van activiteiten voor baby's en peuters. We hebben hun praktische tips en tricks voor je verzameld zodat je van je Boekstart-dag een groot succes kan maken. 

Vermijd inschrijvingen

Boekstart-dag Mechelen 2017
© Iedereen Leest

Kies er voor om niet met inschrijvingen te werken: Hou er rekening mee dat het voor de ouders vaak moeilijk is om in te schatten wanneer het hen lukt naar de bibliotheek te komen. Op voorhand moeten inschrijven, werkt dus drempelverhogend. Uit de ervaring van bibliotheken die al langer een Boekstart-dag organiseren, weten we dat het beter is om de tickets ter plaatse voorzien en volgens het principe ‘first come, first served’ te werk te gaan. Je voorziet tickets voor het juiste aantal kinderen per activiteit, zo heb je een duidelijk overzicht over waar gezinnen nog kunnen aansluiten wanneer ze aankomen.

Voorleessessies

Cultuurmarkt 2018
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Zorg ervoor dat er minstens één doorlopende activiteit is waarop ouders gewoon kunnen inpikken. Voorleessessies zijn hiervoor ideaal. Op die manier kunnen ouders hun eigen planning maken en rekening houden met het eet- en slaapritme van hun kind. Voorleesactiviteiten gaan uiteraard best door op een plaats waar het rustig is, zodat kinderen niet snel afgeleid worden door andere activiteiten.

Laat ouders de activiteit meevolgen

Boekstart-dag Mechelen 2018
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Ouders voelen zich sneller aangesproken wanneer ze weten dat ze de activiteit mogen meevolgen en bij hun baby of peuter mogen blijven. Ze laten hun kinderen niet zo graag achter tijdens een activiteit. Hou hier rekening mee. Zorg er voor dat ouders op hun gemak zijn en zich tijdens de activiteit ook kunnen bezig houden, bijvoorbeeld in de tijdschriftenhoek, en enkel hoeven in te springen wanneer nodig.

Betrek het hele gezin

Boekstart-dag Mechelen 2018
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Zorg dat het hele gezin zich betrokken voelt en spreek zeker ook de papa’s aan. Dat kan al in de keuze van beelden die je gebruikt om te communiceren over de Boekstart-dag. Denk ook aan de oudere broer of zus wanneer je nadenkt over je programma. Kleurplaten of een knutselmoment kunnen al voldoende zijn. Of misschien willen zij wel leren voorlezen aan kleine broer of zus?

Extra tips

  • Je plant je activiteit best ofwel in de voormiddag tussen 9u en 11u ofwel in de namiddag tussen 15u en 17u.
  • Zorg dat er een plaats is waar ouders hun buggy of maxicosy kwijt kunnen.
  • Zorg voor een (gezond) hapje of een drankje zoals fruitbrochettes, dipgroenten en fruitwaters.

Draaiboek

Hier vind je een generieke leidraad van de verschillende stappen die komen kijken bij het organiseren van de Boekstart-dag. Het is een houvast om je op weg te helpen, maar iedere bibliotheek kent natuurlijk zijn eigen werking het best.

Boekstart-dag draaiboek

Checklist

Deze handige checklist kan je gebruiken om na te gaan of je volledig klaar bent voor de Boekstart-dag.

Boekstart-dag checklist