Samenwerken werkt. De Boekstart-dag valt in de Week van de Opvoeding. Dat zal ook in de toekomst zo zijn. Daarom is het fijn om samen te werken met partners die in het kader van die themaweek ook al activiteiten organiseren. Maak kennis met hun programma en bekijk wat je voor elkaar kan betekenen. Kunnen activiteiten die anderen organiseren in de bibliotheek doorgaan? Of kan de bibliotheek aanwezig zijn op een activiteit die plaatsvindt in pakweg het Huis van het Kind? Vraag je partners ook om input. Misschien hebben zij wel praktische en inspirerende tips. De Week van de Opvoeding heeft bovendien ook ieder jaar een specifiek thema. Dat kan mogelijk een kapstok zijn om een activiteit aan op te hangen.

De voordelen van samenwerken

  • Je kan een nieuw publiek aanspreken
  • Je kan eventueel kosten delen
  • Misschien kunnen partners helpen bij het aanleveren van materiaal, zoals kussens, speelgoed, enz. Die materialen voor de allerjongsten zijn namelijk niet zo makkelijk te huren.
  • De Boekstart-dag kan een aanleiding zijn om verdere duurzame samenwerkingen op te zetten.

Belangrijke partners

Huis van het Kind

Het Huis van het Kind organiseert zeker al activiteiten die makkelijk te linken zijn aan Boekstart. Bekijk of je hierbij kan aansluiten of de bibliotheek zichtbaar kan maken. Misschien kan je ter plekke een voorleesmoment organiseren voor de allerkleinsten? 

Kinderopvang

Kinderopvanginitiatieven zijn een ideale partner om mee te communiceren en te sensibiliseren over de Boekstart-dag en ouders aan te sporen om naar de bibliotheek te gaan. Maar wie weet kunnen ze ook wel helpen om de bibliotheek tijdens de Boekstart-dag  om te vormen tot een fijne plek voor baby’s en peuters. Misschien staat er wel een kinderverzorgster open om op de dag zelf een activiteit te begeleiden. 

Boekstart-mannetjes

Partners waar je misschien niet meteen aan denkt

Studenten opleiding Kinderzorg/PJK

Studenten zijn vaak creatievelingen. Je kan hen vragen leuke activiteiten uit te werken en te verzorgen op je Boekstart-dag. Zo krijgen zij ook de kans om praktische ervaring op te doen en krijg je er als bib iets leuks voor terug.

Cultureel centrum

Een cultureel centrum kan voorstellingen programmeren die je niet zo makkelijk in de bibliotheek kan laten doorgaan. Als de bibliotheek een eindje wandelen is, kan je zorgen dat de bibliotheek zichtbaar aanwezig is in het cultureel centrum. Je zou ook een route kunnen uitstippelen tot in je bibliotheek waar je dan nog voor een leuke activiteit of een hapje en een drankje kan zorgen.

Muziekschool of academie

Baby’s en peuters houden van muziek! Speel er op in door studenten van de muziekschool iets te laten uitwerken voor de jongste doelgroep. Ook felle kleuren doen het goed bij jonge kinderen. Misschien kan de academie wel vrolijke tekeningen maken voor de Boekstart-dag, om zo je bib feestelijk in te richten.

Musea

Veel musea voorzien tegenwoordig rondleidingen voor gezinnen met peuters. Als er op de Boekstart-dag een rondleiding zou doorgaan, kan je daar zorgen voor een boekenstandje met boekjes over het thema dat aan bod komt. Zo maak je de link met boeken. Zorg er weer voor dat ouders weten dat er in de bibliotheek ook best wat activiteiten worden georganiseerd. Veel musea zetten volop in op buggytours tijdens de jaarlijkse Krokuskriebels, maar misschien staan ze wel open voor een samenwerking op de Boekstart-dag?

boekstart-mannetjes