Op zaterdag 20 mei 2023 zal Iedereen Leest de vijfde editie van de Boekstart-dag organiseren. 

We hopen dat nog meer Boekstart-bibliotheken in Vlaanderen en Brussel die dag samen met ons het Boekstart-programma extra in de kijker zetten. Dat kan letterlijk, door Boekstart extra zichtbaarheid te geven, maar ook figuurlijk, door randactiviteiten te organiseren die bij Boekstart aansluiten. We willen die dag vooral samen met jou vormgeven en laten je dus niet aan je lot over. Deze inspiratiegids helpt je op weg om iets moois te maken van de Boekstart-dag én van andere Boekstart-momenten.

Boekstart-mannetjes vissen boekjes uit een vijver

Boekstart-dag aan de slag!

Tijdens de Boekstart-dag staat de bibliotheek in het teken van jonge gezinnen met kinderen van 0–2,5 jaar. Zie het als een opendeurdag in de bibliotheek, in het kader van Boekstart. Het is voor de bibliotheek het uitgelezen moment om het aanbod voor de allerjongsten extra in de kijker te zetten en ouders te laten zien dat de bib er werkelijk is voor alle leeftijden! Boekstart is meer dan enkel een peutertas met leuke boekjes meegeven voor thuis. De Boekstart-dag is het uitgelezen moment om precies dàt te laten zien. Door het Boekstart-verhaal te kaderen en aan de hand van activiteiten in het kader van vroege geletterdheid uit te leggen waar het over gaat, wordt het des te overtuigender.

Iedereen Leest wil je graag inspireren zodat de Boekstart-dag een succes wordt. Daarom bundelden we een hele hoop tips om je te ondersteunen en op weg te helpen. We geven suggesties over wat je zoal kan organiseren, met welke partners je kan samenwerken en via welke kanalen je kan communiceren. Je vindt hier ook heel wat ideeën over laagdrempelige activiteiten die je zelf kan organiseren. Daarnaast is er ook een overzicht van organisaties die een aanbod hebben voor de Boekstart-doelgroep.